R&S LCR meters

Zo schattig maken ze ze niet meer en dan met de voor duitse begrippen frivole benamingen: LARU en KARU. Beide waren defect toen ze in mijn weeshuis belanden. Zoals meestal het geval was het ook dit keer een kleinigheid. Ze hebben ondertussen een nieuw gezin gevonden.

De schaalverdeling heeft een wijzer. Deze zit op een dubbele as en dank zij uitgedroogd vet zat dit vast en was het snaartje eraf en beschadigd. De KARU lag uit elkaar. Een vervangingssnaartje uit de rommeldoos met nieuw veertje was de oplossing. Toen met de digitale LC meter wat componentjes gemeten en de schaalverdeling van de R&S zusjes op de zelfde waarde gezet.

De werking is heel grappig. Het is een oscillator die per gebied op een andere frequentie draait. Bij Elco’s zit hij al in het hoorbare gebied. Er zit een meter op. Je draait over de “band” en als er resonantie is schiet de meter omhoog. Een soort omgekeerde dipmeter. Leuk detail is dat boven op het kastje een handvat zit en onder dat handvat zit een verchroomde plaat met daarin LARU of KARU in gegraveerd. Ze zijn in staat om in het circuit te meten.

Erg leuk dat ik via bovenstaande foto in contact ben gekomen met de voormalige reparateur en later met de voormalige eigenaar van de Laru. Ik heb nu dus ook een copy van het originele manual van de LARU

Voor de liefhebber: het manual bijgevoegd.

karu manual

laru manual

This entry was posted in Bridges and component testers, Other measurement gear. Bookmark the permalink.

Comments are closed.