Marconi TF1313a LCR meetbrug

Dit is een erg mooi en goed meet apparaat. Het kan alles met spoelen, weerstanden en condensators. Tot Q en D meten toe. Helemaal origineel en compleet. Ik heb  hier een PdF manual van.  Het is wat te groot om hier neer te zetten maar op verzoek mail ik het je toe. Natuurlijk is deze meter buizen-powered.

Marconi TF1313A

Update 2012
Na aanschaf van een Voltcraft LCR meter ( het model wat extech ook maakt) was deze bij de reserve apparatuur in de opslag beland.
Maar ik kwam er bij fF meetexperimenten achter dat die VC onder de 10 pF er behoorlijk naast zat. Dus de TF weer tevoorschijn gehaald. Ik heb hem zelfs nog nooit open gehad toen de tijd. Om te calibreren moet je tenslotte standaards hebben en die had ik toen niet. Nu heb ik ze wel en de resultaten waren verbluffend. Tot op de pF kloppend ( resolutie is 10 fF maar dat kan ik niet controleren. Hij ziet nog duidelijk verschil tussen een 1.75 en 1.8 pF condensator. Echt een scherpe dip. Via een elders beschreven frequntie shift methode bedacht door Terman klopt het in ieder geval dat deze twee 50 fF tov elkaar verschillen.

Omdat het weerstand bereik niet functioneerde heb ik hem eens open getrokken. Dit is trouwens een A versie. De gewone 1313 heeft zover ik kan achterhalen een mechanische chopper voor R metingen met DC en minder filtering.

Stevige giet-aluminium kast

Omdat de component layout fotos erg slecht zijn in het manual hier twee betere:

onderkant chassis

bovenkant chassis

C12 hangt op de foto los, deze was namelijk niet fris meer en heb ik vervangen door een gewone 1uF condensator ipv een elco.
Verder was de diode over de chopper kapot, hij was 49 ohm in beide richtingen, vreemd, meestal zijn ze open of short. De condensator van de RC kring die de chopper delay van de ene neon bepaalde ( waardoor de gaan knipperen) lekte 10 uA stroom al bij minder dan 100V. Geen probleem op zich, gezien er een weerstand parallel staat, maar een polyester cap hoort gewoon niet te lekken dus die ook vervangen. Daarna nog geen goede respons dus de neons eruit gehaald. Deze waren zwart uitgeslagen en de ontsteekspanning lag bij de ene op 250 en bij de andere op 200V. Dat verklaarde het nauwelijks meertbare onballans signaal en de ongelijke dutycycle. Twee nieuwe neons erin en nu werkt het weerstand gedeelte weer prima. Daarna nog wat dingen afgeregeld. Er zitten twee afgestemde kringen in. Je moet de oscillator niet precies op 1KHz en 10 KHz zetten maar pieken op maximaal error signaal aangezien de kringen niet te stellen zijn.
Hij nult nu perfect in alle modes en bereiken. Ook nog even de D en Q schaal gecontrolleerd.
Q is de parallelweerstand bij een condensator meting. Je nult de brug met een 100n, ik gebruik een HP standaard condensator met een verwaarloosbare D. Dan zet je de brug op Q en zet een decade R bank parallel aan de condensator. Dan zet je de Q op de waarden in de tabel van het manual en de decade bank op bijbehorende parallel weerstand en daarbij moet de meter weer nullen. Een Q van 0,5 is 796 ohm, 30 is 47800 ohm. Q is een ratio dus Xc maal Q is Rp.
1592 ohm x 0,5 is 796 ohm.

Dan zet je de decade in serie met de condensator en zo meet je de serie weerstand met de D schaal.
De eerste deelstreep 0,005 is 7,96 ohm 0,03 is 47,8 ohm. Het getal zelf is ook een ratio. 0,005 , 100 nF bij 1KHz is 1591 ohm, 0,005 maal 1591 is 7,96 ohm.

Dus als je D weet kun je zo de serie weerstand berekenen.
D is ook de Tangent van de verlieshoek, dus vectoriale grootheid.
Als je de meter in Q zet en zo de boel nult dan weet je de parallel weerstand.
ESR = ( D x Rp ) / ( Rp / Xc ) Dus als D 0,005 is, 100 nF en 1KHz. En als Q 200 is dan is Rp dus 318308 ohm. (0,005 x 318308) / (318308/1591) = 7,96 ohm
Je kan ook Xc/Q doen (waarbij Q = 1/D ) dus 1591/200 is 7,96 ohm

Vectoriaal is het im(|Z|)/Q
Q is abs(im(|Z|)/re(|Z|)
Dat kun je echter alleen met een IV meter die fase meet of met een VNA meten.

This entry was posted in Bridges and component testers, Other measurement gear. Bookmark the permalink.

Comments are closed.