Tektronix 535a mainframe scoop met plug-ins

Van Trevor PA2TG kreeg ik deze scoop. Het is een echte Tektronix uit de jaren zestig. Hij had er al mee geadverteerd als gratis af te halen in het lokale clubblad maar niemand wilde hem. Dat kan ik nu echt niet begrijpen. Het is een vreselijk mooi ding. Er zitten 5 plugins bij en hij heeft ongeveer 60 buizen. Er zit dan ook een enorme ventilator in om de boel koel te houden en hij trekt 500W. Echt een beest van een scoop. Ik heb hem open gemaakt en helemaal schoon gemaakt. De plugins:

CA: met deze plugin is het een 100% buizen scoop, dit is een twee kanaals ingang en deze bevat geen torren.
Z: differentiaal comperator preamplifier
G: Wideband differentiaal amplifier
O: de zeldzame Opamp module.
1A4: een 4 kanaals ingang waar ook halfgeleiders in zitten

Zoals veel scopen uit die tijd was dit dus een mainframe waar je modules in kon stoppen om er iets anders van te maken. Er is zo ook spectrum analyser plugin.

___________________

Ondertussen heeft de Tek gezelschap gekregen van een zusje. Er staat nu een tweede werkende 535A in de shack. Hij is optisch en technisch weer helemaal OK. Hij had 25 jaar stil gestaan. Alle buizen eruit gehaald, alles uitgesopt. De motor van de ventilator van nieuwe olie voorzien en de oude ingedroogde weggehaald (fan zat vast). Alle knoppen eraf en laten weken in een sopje. Het hele front opgepoets, de connectors schoongemaakt evenals alle schakeldekken (met amoniak, nooit met contactspray aan beginnen) Daarna via de variac en een gloeilamp in serie als stroombegrenzer de spanning er langzaam er op gezet. De eerste dag van nul tot 60V, de tweede dag tot 230V.

Hier zat een karretje bij om hem op te zetten, ook weer de originele manuals en drie plugins. Twee ervan had ik nog niet (D en E). Beide zijn differentiaal versterkers. De ene voor hoge spanningen, de ander voor hele kleine spanningen.
Naast de foto zie je nog net een jonger zusje van de 535A.

bron: www.thevalvepage.com

This entry was posted in Osciloscopes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.