Tektronix 547 50MHz scoop

Tektronix 547

Mooi he…

Na een 545B met rotte hoogspanningstrafo, en twee niet helemaal verse 535A’s kreeg ik tijdens het werken aan de 545B contact met een andere zendamateur die nog een in perfecte staat verkerende 547 had. Dit is volgens velen “de” scoop uit de Tektronix hoogtijdagen. De favoriete scoop van de analoge guru Jim Williams.

De 547 van Jim Williams

Veel fotos uit application notes zijn hiermee gemaakt. Hij gebruikte meestal de 1A4 plugin

Het is een hybride. Er zitten dus al behoorlijk wat halfgeleiders in. Best een grappig gezicht. Kijk bv de horizontale versterker. Bij de 535A staat dat vol buizen maar hier Sealed :

De binnenkant met HV en horizontale versterker

Het is nog steeds een plug-in scoop. E zaten nog wat extra plug-ins bij zoals de 1A1, 1A2, 1A4 , G, L en K . Niet allemaal werkend maar compleet en netjes. Ondertussen weer werkend.

aan de andere kant is het aantal buizen ook gehalveerd:

Rechts, vericale versterker, sweepgenerator en LV voeding

Dat paneel in het midden zwaait open. Daarachter zit nog een hele rij buizen. Voordeel is dat je hier wel wat makkelijker bij de afregelpunten kunt. En afregelen was wel nodig. Hij wilde bijna niet meer triggeren boven de 10MHz. Na een goede afregel beurt functioneert alles weer naar behoren. De scoop zijn snelheid wordt (naast zijn eigen specs) bepaald door de plug-in. Bij de foto’s hieronder zit de 1A4 er in. Een 4 kanaals 50MHz plugin.

De 547 is byzonder omdat het de eerste was welke een zogenaamde alternate functie had. Je kan dus niet alleen twee traces tegelijk tonen maar net als bij een dual-beam met twee verschillende tijdbasis instellingen maar dan zonder de speciale dure dubbelstraal beeldbuis. Dat was voor die tijd echt uniek.

Afregelen moet eigenlijk mbv een TU-7 plug-in en een 181 of 184 time mark generator. Zonder die apparaten wordt het wat omslachtiger maar mbv een goede functie generator met trapeze-puls mode is het goed te doen. De 181 levert namelijk pulsen met een snelle rise time maar een trage fall time. Als je een snel blok gebruikt zie je de flanken niet. Maar rustig doorlezen, kijken wat ze bedoelen en dan is het niet moeilijk. Veel stappen zijn wel langdurig omdat ze elkaar beinvloeden. Je moet veel stappen dus een aantal keer doen. Je bent er al snel een uur of 10 mee bezig.

Hij staat sinds kort op een mooie Tek scopemobile. Daar is onderop wat ruimte voor de meest belangrijke plugins en een la voor probes , accesoires of manuals.  Hij kwam als verassing met een werkende 543B (maar ook met HV trafo probleem)

Scopemobile

Zoals altijd is Tek pessimistisch in zijn specs. Wat plaatjes na de calibratie:

Een 50MHz sinus

Een mooie scherpe trace. De tijdbasis gaat tot 100 nS/cm maar er zit een x10, x5 en x2 functie op. Zo krijg je dus hier 10 nS/cm en kijk je naar het signaal van een HP8640 sinusgenerator. Maar hij kan nog wel wat verder:

100 MHz sinus

Dit is een 100 MHz signaal met de zelfde amplitude uit de meetzender. De amplitude is dus niet meer gecalibreerd maar hij triggert nog prima en je ziet nog prima het signaal. Hieronder een 150MHz signaal. Dat was wel de bovengrens maar hij triggert nog wel.

150MHz

En nog steeds een redelijk scherpe trace en de helderheid hoeft bijna verder omhoog, Dat moet bij een 7704A wel. Eens kijken wat hij met een blokgolf doet:

20MHz blok op een Tek 7704a (280MHz versie) met 7A24 plugin

Je hebt 5 tot 10x de bandbreedte nodig om een blok juist weer te geven. 20Mhz is voor deze Tek dus geen probleem. De generator is niet een van de snelste. Hij kan tot 50MHz vanwege de TLL functie maar dat is geen strak blok meer.  Maar voor een 50MHz scoop is het hard werk.

20MHz blok

Toch doet hij het niet slecht. Dit is 10 nS/cm. De 7704A laat een Tr van 5,8 nS zien. De 547 maakt daar 8,2nS van. Dat komt overeen met een bandbreedte van 60MHz voor pulsen.  Hieronder een laatste plaatje van een 30MHz blok. Nog steeds als blok herkenbaar.

30 MHz blokgolf

Specs

1 en het zelfde signaal op de 1A4 plugin op alternate en de scope ook. 4 traces met twee verschillende time/cm maar 8 is ook nog mogelijk.

547 on new scopemobile and mounted 134 probe amp and P6016 currentprobe on calibrator

547 with P6016 and 134

547 with P6016 and 134

 

This entry was posted in Measurement gear, Osciloscopes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.