EIP 451 microwave pulse counter

EIP 451

Voorfront EIP 451

Deze counter uit eind jaren 70, is van het merk EIP,  sinds 1999 onderdeel van Phase matrix Inc. In de tijd van deze counter was het Californische bedrijf  EIP Microwave onderdeel van Racal-Dana. Sommige Racal Dana instrumenten uit die periode hebben het zelfde uiterlijk als deze counter. Voor velen een niet bekend merk, maar EIP is een specialist met een smal assortiment in dit gebied.

De bovenkant zonder deksel

Het is geen standaard counter. Het is een pulscounter bedoeld om bv radar pulsen te tellen. Hij meet van af 998MHz tot 18 GHz. optioneel is er nog een 300-998MHz module voor geweest. Helaas zit die hier niet in. Hij is automatisch wat zoveel wil zeggen als dat je niet zelf hoeft te bepalen wat voor soort meting hij moet doen maar dat zelf kan bepalen. Hij kan pulsen tellen in een extern in te stellen window. Daarvoor moet je er een pulsgenerator aan hangen die het tellen start en stopt. bv de sync uitgang van een pulsmodulator. Hij telt dan niet de frequentie van de bursts zoals een gewone counter zou doen maar alleen de frequentie van het gemoduleerde microwave signaal wat ergens gedurende de tijd dat de gate open staat voor bij komt. Maar hij kan ook gewoon CW meten of FM signaal wat tot 40MHz gemoduleerd mag zijn. Hij geeft dan gewoon de centre frequentie aan.

Het bijzondere is dat het een soort sweepende counter is. Je kan ook handmatig wat regelen door met de duimwielschakelaar rechts een frequentie opgeven die moet liggen onder het te meten signaal. Dan begint hij daar met sweepen tot hij kan counten ipv aan het begin van de band. Dit ivm snelheid. Dus als het een gecombineerd signaal is van bv 2GHz en 12 GHz dan kan je hem alleen het 12GHz signaal laten tellen.

De kast is van gietaluminium en het ding is ondanks dat hij zo plat is behoorlijk zwaar. Hij weegt bijna 16 Kilo.

Voorkant manual

Gelukkig kwam hij compleet met een lijvig service/operation manual. Hieronder een bladzijde uit de folder en de specs. Omdat ik nog geen generator heb die boven de 1GHz uitgaat heb ik hem niet echt kunnen testen. Hij meet in ieder geval het LO van mijn SA dus hij werkt wel.

Pagina uit de folder

 

specificaties

Tweede blz met specs

This entry was posted in Frequency measurement gear, Measurement gear. Bookmark the permalink.

Comments are closed.