Component tester (curvetracer)

Dit heel handige hulpmiddel maakt het mogenlijk om in een apparaat te meten of bepaalde onderdelen nog werken. Je ziet dan een circel voor een elco maar veel handiger of torren nog goed zijn, hoeveel volt en zener is, of diodes nog goed zijn enz. Je maakt zo’n ding met weinig onderdelen. Ik heb deze gemaakt. http://www.techlib.com/electronics/curvetrace.html

Het schema

De mijne heeft een extra 6VDC aansluiting welke naar een 1K weerstand gaat. Vandaar naar een 1oK potmeter naar aarde. Op de loper zit een 1K weeerstand naar een banaanbus. onder de meetuitgang. Die heb ik als bnv uitgevoerd zodat er een probe aan kan.

De X meet de spanning boven het te meten onderdeel, de Y meet stroom over een shunt. Dat geeft een vertikale lijn bij kortsluiting. Spanning minimaal, stroom maximaal en een open aansluiting is max spanning bij geen stroom. De scoop moet dan in X Y mode staan. Ik heb de boel zpo gemaakt dat de X as bij 0,5 V/dev een vakje 1 Volt is, bij 1V/dev is dat 2V per vakje. Je ijkt dat door een DC spanning op de ingang te zetten en die te verhogen tot hij helemaal rechts staat. Als dat 5V is en je hebt 5 vakjes van af het midden is een vakje dus 1V.
De rode knop links is DC bias, daarnaast stroom 100uA, 1mA, 10mA en 100mA, daarnaast spanning (15 tot 4V). Dan een knop om de X lijn te calibreren, verlengen/verkorten, Daarnaast de X en Y uitgangen. Dan de probe aansluiting met eronder de bias uitgang. De bias knop is uittrekbaar om een DC spanning ipv AC meetspanning te gebruiken.

Het kastje

This entry was posted in measurement projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.