Meggers

Dit schattige hummeltje is wel goed voor 500V. Een zogenaamde Wee-megger. Het is een isolatietester. Het werd gebruikt in de installatie techniek maar ook handig om elco’s te testenĀ :twisted: Deze is ook van het merk Megger maar ze hadden meestal ook een label van de dealer. Tegenwoordig is Megger een soort naam geworden net als Aspirine en Luxaflex maar het was een merk wat niet alleen isolatietesters maakte.

Wee megger

Wee-megger

De link hieronder bevat een boekje van Megger over de verschillende apparaten en toepassingen. Ik heb ook het manual van de Wee-megger als pdf en een pdf van Megger over het gebruik van een Megger in het algemeen.

MeggerBK

Dit is zijn grote broer. De Megger Rt030. Een meter die bedoeld is om oa kabelbreuken te vinden. Je leest dan de afstand tot de breuk af boven de draaiknoppen.

Hij kan gebruikt worden voor Isolatiemeting (250VDC), Brugmeting, Varley en Murray metingen. Ik heb er helaas geen manual van. Hier zit ook zo’n zwengel aan de zijkant.

De Megger Rt030

Dit stukje tekst is van jacques van het Nederlands Forum over oude radios welke met lang met deze Meggers heeft gewerkt:

Deze meggers werden bij PTT gebruikt bij het traceren van kabelstoringen. Het gaat dan echter niet om onderbrekingen maar om afleiding naar aarde en/of naar andere aders. Door het toepassen van een meting volgens het Varley of Murray systeem kan men de plaats waar de fout zit meestal nauwkeurig bepalen. Dat kan omdat vrijwel altijd bekend was welke aderdiameter en lengte een bepaald kabeltraject had. De weerstand in ohms van deze metingen in combinatie met de bekende kabeleigenschappen maken dit mogelijk. Het was ook noodzakelijk een hulpader of extra aarde te gebruiken. PTT had daarvoor meethaspels met daarop een bekende lengte kabel met nauwkeurig bekende specificaties. Een onderbreking van een ader, of in PTT termen, een isolatie, kan men daarmee dus niet vinden. Daarvoor werden aanvankelijk capaciteits metingen gedaan omdat ook de condensator capaciteit van een dubbelader bekend was. In de latere jaren kwamen de zogenaamde echometingen in zwang. Deze berustten op de bekende looptijd van een signaal dat op de kabel werd gezet en het teruggekaatste signaal dat op een beeldbuis zichtbaar werd gemaakt. Door beide signalen dekkend te maken op het beeldscherm kon men op een geijkte schaal de lengte tot de isolatie aflezen. Deze meggers zijn overigens zeker nog tot in de begin 80-er jaren toegepast. Daarna ging men onder andere over op meetapparaten van het type FOM

 

This entry was posted in Other measurement gear. Bookmark the permalink.

Comments are closed.