Collins TCS12

Dit is als basis een Collins commerciƫle ontvanger welke in de tweede wereldoorlog voor de marine werd aangepast. Het hele station heet TCS12 (er zijn 14 varianten die in detail verschillen) De ontvanger is de COL-46159. Deze is gedateerd 1945 en heeft de oorlog nog meegemaakt. Ze doen 1,5 tot 12MHz in CW en AM. Er zit een BFO op dus je kunt er SSB mee luisteren. Hij heeft een losse 12V en 220V voeding nodig. Het enige wat ontbreekt is de kristalhouder binnen in waarmee je vaste frequenties kunt instellen.

Update:
De vorige eigenaar had in de Collins al wat dingen gedaan. Hij wilde wat dingen veranderen maar heeft het nooit afgemaakt. Wel zat er al een nieuw MF filter in. De BFO deed echter niets en de rf gain potmeter was overleden. alle filters stonden er naast. Na wat aanpassingen in de bias van de eerste buis. Dat was namelijk niet de originele maar een beter (qua ruis) tijdscorrect-equivalent, wat kleine reparaties hier en daar van slechte verbindingen en goed afregelen doet hij het weer prima.
SSB is te beluisteren maar hij is 8KHz breed dus echt handig is dat niet.

De afregelprocedure:
– Eerst het MF afregelen door 455KHz op de mixbuis te zetten met de VFO uit. Op de audiouitgang sluit je een Watt meter aan in de 600ohm stand. Deze heb ik van AVO. Je kunt ook een 600 ohm weerstand nemen en daar een scoop met 1:10 probe over hangen. De MF trafo’s regel je af op maximaal vermogen. Dan
– De preselectie doe je per band. Via een 10ohm en 100pF in serie met de meetzender op de antenne ingang het signaal invoeren. Meten weer via de Wattmeter (AVC uit en AF gain max). 15uV in moet 6mW uit geven.
Onder in de band stel je de spoel, boven in de trimmer. Dan in het midden checken net zo lang tot je op alle drie de punten op frequentie zit en een gelijk audiovermogen hebt. Meestal lukt dat in 3 tot 5 gangen.
– Dan de BFO op zerobeat instellen met de wijzer in de nul stand. Dit door een ongemoduleerd signaal op de antenne te zetten op een willekeurige frequentie, daar op afstemmen en dan de spoel van de bfo verdraaien tot hij zero beat is. Op de scoop is dat het beste te zien.

Voor de meeste oude ontvangers is dit principe aan te houden.

This entry was posted in Receivers. Bookmark the permalink.

Comments are closed.