Racal MA79F

Naast de reeds aanwezige Racal RA17L nu de gelukkige eigenaar van een MA79F. Dat is de zender van Racal in het zelfde uiterlijk. Deze is 30 kilo en heeft een uitgangsvermogen van maar liefst 100mW (ja die m is geen M). Om hem te moduleren moet er nog een externe unit bij welke ook de morsesleutel en antennerelais bediend . Daar deze nog zeldzamer zijn dan de MA79 zal dat zelfbouwen worden. Net als de eindtrap die er achter moet.
Maar misschien is er een mogelijkheid om de eindtrap van een T1154 te gebruiken. Als ik dat onzichtbaar kan tenminste. Ik wil die T1154 zoveel mogelijk orgineel houden. Kwestie van een extra ingang vermoed ik. Zo’n T1154 is in tegenstelling tot die Racal een vreselijk simpel ding.

De Racal heeft van de week zijn laatste buis gekregen (met dank aan twee Engelse Racal verzamelaars). Ik heb er een netsnoer aangemaakt, alles in de buurt van de voeding nagekeken en dat leek goed. Toen om 10.00AM in de variac en scheidingstrafo het test stopcontact gestoken (daar zit een gloeilamp in serie) en 25V erop gezet. Er gebeurde niets engs en zo ieder uur wat meer spanning erop tot de volle spanning. Dat punt was om 22.00 bereikt. Daarna een koptelefoon erin en de cristal calibrator geprobeerd. Dat werkte. Ik ben nu aan het uitzoeken hoe ik de microfoon en ptt moet aansluiten. Er hoort namelijk nog een control unit bij welke een 24V voeding bevat en de nodige schakelaars en relaisen om de ontvanger, voeding en eindtrap te schakelen. Gelukkig heb ik de schema’s daarvan.

Bij deze vast een stuk schema’s van de MA79F. Die zijn namelijk nog lastiger te vinden dan het ding zelf. Daarom heb ik ze gescanned. Ben je zelf aan het restaureren mail me dan maar voor de rest anders neemt het hier erg veel plaats in.

This entry was posted in Transmitters. Bookmark the permalink.

Comments are closed.