Marconi CT218 TF937 meetzender

Deze is niet meer in de collectie maar heb ik aan een buizenradio restaurateur gegeven.

Dit bakbeest kreeg ik voor de onderdelen. Om te slopen dus. Daar is hij echter veel te mooi voor. Een echte Marconi uit ongeveer 1958. De Oscillator zit in een echte black-box met een blower er in waar een stofzuiger jaloers op zou zijn. Hij doet iets van 10KHz tot 30MHz in FM, AM en CW. Er zitten spannende deurtjes op zodat je bij de filmschaal kunt en bij de reserve onderdelen (lampjes zekeringen) en netspanning instelling voor de voeding. Die ruimte is zelfs verlicht. Hij weegt iets van 40 kilo schat ik en heeft het formaar van een racal.

Ik heb er zelfs de orginele stekkers bij voor de uitgang en de voeding. De uitgang is zo’n racal antenne plug.

Er is een weerstandje kapot. Verder foto van het binnenwerk.

Update: Hij is klaar. Op de eerste band na werkt alles. Daar is de oscillatorspoel door gefikt en die moet iets van 600mH worden in een raar soort tweedelig ferriethuisje wat vol zat met apehaar. Het bestaat uit drie spoelen in een huisje. Dat is me niet gelukt. Er was ook geen ruimte voor een andere spoel.

De Carrier meter was defect. daarvan heb ik de spoel gerepareerd en toen dat klaar was viel hij uit mijn handen en brak de naald. ook dat is weer gemaakt en op het afregelen na is hij weer goed. Hij geeft nu nog wat te weinig aan.

De weerstand die doorgefikt was had als reden dat de anode stroom verkeerd was aangesloten op de turret. Er stond nu 250V op de FM spoel die dat ook niet erg leuk vond en er de brui aan had gegeven. Die spoel is een metalen huisje met daarin een enorme spoel bestaand uit 6 wikkelingen in serie. Daarnaast een inimini ringkerntje onder en tussen weekijzer met een of ander plaatje er tussen. Daarop zaten twee wikkelingen van 0,1mm draad. De restanten onder een loep geteld en opnieuw gewikkeld. Het hele ding zat met miniscule schroefjes in elkaar. FM wordt hier blijkbaar electro-mechanisch opgewekt. Verder een nieuwe spoel gemaakt voor band C (daar zit 455KHz in wat belangrijk is voor het afregelen van ontvangers). Alle kringen afgeregeld en met een digitale frequentiemeter alle banden precies op frequentie gezet. Het ding is akelig stabiel.

De motor van de fan is uit elkaar geweest en nagekeken. De lagertjes waren nog prima. Na schoonmaken en olie en vet waar nodig de boel weer gemonteerd en het is erg grappig. De motor werkt op gelijkstroom. Als de generator aangaat gebeurt er eerst even niets en dan hoor je een zacht geluid uit het ding komen en naarmate de spanning stijgt gaat hij harder draaien totdat hij vol op toeren is. Echt heel erg stil is hij niet. Hij maakt meer kabaal dan de Tek scoop.

This entry was posted in Signal, pulse, functiongenerators. Bookmark the permalink.

Comments are closed.