Hoogspanningsvoedingen

Als je met buizen knutselt kun je nooit genoeg voedingen hebben. Buizen zijn erg tolerant qua voeding maar ook daar zijn grenzen. Een ECC81 heb ik laatst per ongeluk een paar minuten op 500V gehad en dat heeft hij overleeft. Hij vindt 250V echter toch prettiger.

Een voeding bestaat uit een trafo. Deze geeft een onbelaste wisselspanning. Dat is je uitgangspunt. Die waarde vermenigvuldig je met 1,4 en dan weet je wat er gelijkgericht en onbelast uitkomt. Als je 250VDC wil moet je dus een trafo hebben die iets van 175-185 VAC geeft.
Gelijkrichten kun je met 1, 2 of 4 diodes doen. Dat is niet afwijkend tov een normale voeding. Er moet een elco bij en je bent klaar. Voor radio werk zou ik ratel condensators over de diodes plaatsen. De diodes hoeven meetstal niet veel stroom te leveren (200mA is al een behoorlijk dikke voeding) maar wel veel volt kunnen weerstaan. Nu is 250V niet zo’n probleem maar een 1000V voeding moet toch diodes hebben die een sperspanning van minimaal 2000V kunnen weerstaan.. Ook de elco’s moeten dit aankunnen. Bij hogere spanningen kun je er een paar in serie zetten. Je moet dan wel een weerstand over de elco’s zetten om de stroom te verdelen. Op de site van PA0FRI vind je daar veel info over.

Je kunt ook heel makkelijk spanning verdubbelen of verdriedubbelen. Dat doe je door wat met diodes en elco’s te spelen. Zie ook daarvoor de site van Frits, PA0FRI.

Ik heb zelf een 1200V , een 500V, een 275V en een 300V gemaakt. Daarnaast heb ik nog een 3x300V, 250V regelbare voeding en een vaste van 250V. Op de Dag van de radio amateur liep ik voor bijna niets tegen een zelfgebouwde voeding aan met 500V, 250V, 5V en 6,3V . De trafo was goed voor 1,7A bij 500V. Ik heb deze onderdelen gebruikt bij de bouw van een testvoeding welke elders op deze site bij zelfbouw staat.

Test voeding met veel spanningen en beveiliging opties

Ivm brommen is een goede smoorspoel erg belangrijk. Er wordt vaak een weerstand tussen twee elco’s geplaatst als een soort RC filter maar dat begrenst wel gelijk de stroom. Beter is een smoorspoel. Deze zijn moeilijk om te bemachtigen. Ik gebruik daar gewoon een oud 230 trafotje voor. Je gebruikt alleen de primaire kant en sluit hem in serie aan. Gebruik bij voorkeur nieuwe elco’s of formeer ze eerst goed. Het is ook een goed idee om een dubbele inschakeling te maken. Eerst via een dikke weerstand als stroombegrenzing voor de elco’s.

Gloeispanning is belangrijk. Dat mag AC of DC zijn. De meeste buizen zal het worst wezen wat het is. Als je geen trafo hebt met gloeiwikkelingen dan kun je ook een extra trafo er bij zetten. De gloeispanning is voor “moderne” buizen meestal 6,3V. Dat mag 5% afwijken. Er zijn ook 12V buizen. Bij oudere buizen kan ook nog 4 en 5V voorkomen.
Soms moet de gloei perse DC zijn of juist DC. Dat ligt aan de schakeling niet aan de buis.

P buizen

Hierbij kan de voedingspanning van alles zijn. Dit is niet een speciale gloeidraad ofzo maar het zijn buizen waarbij de gloei van de buizen in serie werd gezet (leuk als er een defect is). Als je dus een P buis hebt van 9V en 300mA dan kun je ze ook gewoon parallel op 9V zetten. Twee stuks vraagt dan 9V en 600mA maar je kunt ze ook twee stuks in serie zetten op 18V of 10 stuks op 90Volt. Dat kan best handig zijn want P buizen zijn goedkoop omdat veel mensen niet weten wat ze er mee kunnen.

3 x 300V

3x 300V buizen gestabiliseerde voeding

Deze hierboven doet het ook weer. Een 19″ rack voeding. Hij is van Nederlandse makelij. Waarschijnlijk door een bedrijf in opdracht gemaakt. Hij zit vol met topkwaliteit onderdelen. De trafo is enorm. Hij is gestabiliseerd dmv een een behoorlijk aantal buizen. De regel electronica zit in modules gemonteerd welke je er zo in steekt. De elco’s hebben octal voeten. Je ziet bij de buizen achter het voorfront wat aluminium strips met grote gaten. Dat zijn de “handvaten” van de modules. Voor elke uitgang een. ¬†Achterin, uit het zicht achter die strip componenten zit een rij EL350’s. Twee voor een 300mA uitgang en eentje voor de 180mA.

Na vervanging van een elco, die zijn inhoud perse door het cabinet wilde verspreiden, heb ik een inschakelvertraging, aan/uitschakelaar en lampje op gemaakt. Daarnaast een uitgang voor 6,3V gloeispanning. Hij heeft 3 uitgangen van 300V. Twee van 300 mA en een van 180 mA. Deze uitgangen zijn een beetje bij te regelen mbv  instelpotmeters.

275V ongestabiliseerde voeding

275V ongestabiliseerde voeding

1200V Voeding tbv T1154 zender

1200V Voeding tbv T1154 zender

tower of power

Philips 10 tot 1400V spanningsbron

1400V voltage source waarschijnlijk Philips

Hij straalt aan alle kanten Philips uit maar er staat nergens een merk op. De nummers op het chassis en meter zijn wel philips nummers. Waarschijnlijk iets voor intern gebruik.

De binnenkant

De regel electronica

This entry was posted in Other measurement gear. Bookmark the permalink.

Comments are closed.