AC milivolt en True RMS meters

Dit is een true rms meter van Philips:

PM2454

Deze hieronder , de rechtse, komt van de maxwell stichting en na wat afregelen werkt hij weer perfect.

HP3400a (rechts)

Uit een HP journaal

De 3400 van HP meet accuraat tot 10MHz. Geen geringe prestatie. Zelfs tegenwoordig nog.

Trio TRMS meter

Deze Trio VT100 heb ik van een goede vriend gekregen.  Hij is door Trio gepositioneerd als audiopower meter. De fabrikant is Blaupunkt.

Over RMS:
Een AC stroom of spanning meter kan op verschillende manieren zijn waarde aangeven. Een wisselspanningsignaal heeft een waarde die van -V tot +V loopt. Dat is Vtt (Volt-top top, ook wel Vpp=V-piek piek) Als wij zeggen 10V-AC of 1A-AC dan bedoelen we de effectieve waarde of RMS (root mean square). Dat is de waarde die een vergelijkbare DC signaal zou hebben om het zelfde vermogen te dissiperen in een weerstand.

Maar een AC signaal meten is wat lastiger dan DC. Eerst met een diode gelijkrichten en dan op de meter een correctie doen voor de RMS is een veel voorkomende. Dat heet meestal een piek meting met rms correctie of iets wat daar op neerkomt. Het nadeel is dat een diode een bepaalde traagheid en capaciteit heeft. Wil je er grote spanningen en stromen door kunnen jagen dan worden ze meestal ook trager en neemt de capaciteit toe. Dat betekent weer een nadeel op hoge frequenties. Daarom staat het in het manual meestal binnen welk bereik de meter werkt en de nauwkeurigheid in %.

De tweede manier is een average meting. Ze gaan dan van het gemiddelde uit en dat maakt het al weer wat ongevoeliger voor piekjes of rare golfvormen. Dit wordt bij de meeste wat betere niet-rms meters toegepast maar is nog steeds beperkt .

Een True RMS meter gebruikt meestal een systeem waarbij de verwarming in een weerstand of de weerstandsverandering in een Thermistor wordt gemeten.

Waarom is dat nu zo belangrijk. Bij een perfecte sinus maakt het weinig uit maar zodra het signaal dat niet is klopt het niet meer. Een blokgolf of een driehoek of een puls kunnen allemaal de zelfde topwaarde hebben maar niet de zelfde RMS waarde.

Hoe ver de golfvorm mag afwijken wordt aangegeven door de crest factor. Voor verschillende golfvormen zijn ook verschillende omrekenmanieren van Vtt naar Vrms. Een meter die een correctie doorvoert doet dat voor een sinus. Bij een blokgolf gaat hij dan finaal de mist in.

HP uitleg over crest factor

This entry was posted in Multimeters. Bookmark the permalink.

Comments are closed.