accessoires for scopes and analysers

When playing with measurement gear you need a lot of stuff to connect everything together in the right way. Things like adapters, couplers, bias-T’s, inline probeadapters etc.

A lot of these thing are homemade. There is a lot of commercial stuff sold over the years but because of some strange unknown reason, these seem to dissapere over time and you seldom see them second hand. There must be some black hole in time and space dedicated for probes and adapters. I think the real reason is simple, most people keep them when they sell an instrument and if it is not the owner that sells the gear, the seller does not know what they are and junk them or use the cabinet for something else..

Diverse DUT houders, verzwakkers, koppelaars enz

Just some random things as examples, many of the homebrew things transform from dedicated adapter to other adapter. From left top to right bottom; A fixture to make a LC tank with a Philips standard capacitor. A step attenuator  ( at that time, later it became a C decade), a 80 MHz LPF, A LCR meter fixture, A HP step attenuator,, frequency doubler, 2 In line VNA fixtures, one of them has also  an open, load, short . Impedance transfornmer for audio, mixer, another vna fixture, DC blocker, 50-75 Ohm adapter, potentio meter, pick-off.

Diverse klemmen, meetpennen, stekkers, diode detectors en directional couplers

left 2 Directional couplers and 2 directional bridges, some  diodedetectors, probe clamps, and some other stuff.

Dit zijn hulpmiddelen zoals spoelen en condensators met bekende waarden.

All kind of inductors and capacitors. Used for experiments and things like testing  repaired test gear.

Je kunt nooit genoeg verloopconnectors hebben. Van de meeste heb ik er meer dan één.

And you need adapters, lots and lots of them. This is only a small part of my collection. Most adapters I use are General radio. This are unisex adapters that make it possible to make almost every combination.

From a dead russian SNA I used the step attenuator to make this: 0-70 dB. I had to cut the old hardline. It used some strange russian N like connector. I used silver coated strip and hardline and tweaked it for the best VSWR / return loss upto 1300 MHz.

Binnenwerk

In zijn kastje

A directional coupler from Ericson. It has a 40 dB attenuation between the main signal and coupled signals.

Ericson directional coupler

A HP directional coupler:

HP directional coupler

Van Gerard, een verzamelaar van oude radio’s, kreeg ik een doosje probes en meetadapter. Het komt oorspronkelijk bij de PTT vandaan.
De connectors zijn General Radio 874 connectors. Dat waren in de jaren 50 veel gebruikte RF connectors . Ze zijn 50 ohm en gaan tot in de iets van 4 GHz. Het was eigenlijk best een mooi systeem. Je hebt geen mannetje of vrouwtje, je kunt ze zo twee de zelfde stekers in elkaar steken. Het is alleen vrij groot. Gelukkig zaten er ook twee verlopen bij naar N en PL259 zodat ik ze ook kan gebruiken via verloopjes naar bnc.

De grote probe is een Philips PM-9340 Hi Z probe. Een active probe die behoort bij de Philips PM3410 die ik daarna ook van hem kreeg. Via een andere Tek verzamelaar, Karel, kreeg ik nog twee probes en een doos met de bijbehorende verzwakkerkopjes.

PM9340

De kleine probe (een stekker met massadraadje links boven op de verzamelfoto) lijkt op het eerste gezicht eigenbouw maar heeft als opschrift Philips HF ATT 100:1 Cin 1,5pF max 1000V. Alleen moet die ergens opgeschroefd worden. Er zit achter een fijne draad in gesneden. De zelfde als voor bij de punt zit. Het is waarschijnlijk een 20dB verzwakker voor die werd voorzien van bv twee connectors. Gezien de aardclip, is ooit als probe gebruikt. Ik mis helaas nog een aansluiting om hem aan een kabel te koppelen.

Dan zijn er twee T adapters. De ene is een HP11063A. Een onderdeel uit een HP 11064A probe kit. Deze T adapter kon je in een coax lijn aanbrengen en dan met een probe die in de T past het signaal hoogimpedant meten. Deze probe hoorde bij een HPO3406ARF voltmeter. De ander met de N connectors is net zoiets alleen dan van een ander onbekend merk. Daar passen overigens veel standaard probes in.

De twee dingen op het zakje zijn 10dB 1W 50 ohm verzwakkers. De 017-044 van Tektronix. Ook met GR connectors

Verder iets wat ik nog miste, een bnc 75 naar 50 ohm adapter van Airmec ltd. Daarvan is ook de 20dB 75 ohm 5415-282A verzwakker

Ook twee 1:10 probes van philips. Toevallig had ik daar nog een set kabels voor. Het zijn 10 Mohm/8pF/1000V probes.

Als laatste iets vreemds wat ik niet kan thuisbrengen. Er zit een weerstand gevat in ceramisch materiaal. Die loopt in een soort kruis. Ik denk een soort impedantie aanpassing maar hij is open en er zitten soldeerresten aan de zijkant. De opening ziet er fabrieksmatig uit. Als je precies op het middelpunt naar massa meet is hij 50 ohm. Ik denk dus dat het iets is om in-line met een probe te meten. Zoals een in line terminator maar dan open. Of het was een zogenaamde radiating-line. Dan heeft er een afsluithuls omgezeten maar meestal is dat een doorlopende kern.

75 > 50 Ohm adapter

Een paar EH probes. De zwarte klont is een ferriekern

Dit is een stukje hardline, het uiteinde zit kortgesloten en aan de buitenmantel. midden in de lus is de buitenmantel onderbroken. Dit is een zogenaamde H-probe , die meet de magnetische veldcomponent.  Daarmee kun je bv aan oscillators of spoelen meten maar ook een lokaal signaal oppikken  in een schakeling. Ze zijn vrij  “doof”  zodat je redelijk gericht kunt zoeken en ze niet ook nog alles oppikken wat er in de lucht hangt. Het zijn eigenlijk kleine ongetunede magloopjes. Hoe kleiner hoe meer geschikt voor hoge frequenties. Er bestaan ook E-probes. Dat zijn een soort condensatortjes die heel gericht het electrisch veld oppikken. Daarmee kun je bv boven een spoortje ” voelen”  of er spanning staat, en dat signaal dus zien zonder dat je de schakeling belast en heel lokaal. Vooral om storing te vinden.

DUT houders zijn ook belangrijk:

Speciaal om condensators te meten

Afscherming aangebracht

Het binnenwerk.

Part of my GR adapters

Part of my GR adapters

 

Inline detectors and baluns

Inline detectors and baluns

This entry was posted in network and spectrum Analysers. Bookmark the permalink.

Comments are closed.