Russische SNA (RIP)

Dit is een russisch apparaat uit de jaren 80. Hij is volgens een stikker gebruikt door de universiteit van Berlijn. Het zijn twee enorme kasten maar het had makkelijk de helft kleiner gekund. Hij is net wat uitgebreider dan de gemiddelde wobbelaar maar het is ook weer geen echte scalar network analyser. Het is allemaal analoog opgebouwd en heel rudimentair qua ontwerp. Hij loopt van 0,5 tot 1280MHz in twee bereiken. Hij heeft twee ingangen die op twee traces zichtbaar worden gemaakt. Er is nog een derde trace voor kristalmarkers. Dat deel werkt nog niet helemaal goed. De vierde trace zit vast onder in en is niet verstelbaar waarschijnlijk bedoeld als een soort backlite voor het raster.
Het scherm lijkt geel fosfor maar als hij aangaat is het blauwachtig en het licht extreem lang na. Als je de sweep op 1 seconden zet dan tekent hij de curve die de hele tijd zichtbaar blijft. Hij kan ook een 40 seconden sweep doen. Dat is een drukknop en dan sweept hij een keer in 40 sec.

Na dat hij de geest gaf de boel open gemaakt voor reparatie. Hier wat staaktjes russische bouwkunst anno jaren 70. Wel al smd onderdelen. Er zit een soort epoxylak op de PCB’s wat solderen een ramp maakt.

Om er in te komen moest eerst de hele generator plugin unit uit elkaar, daar zat een stapeltje giet-aluminium dozen in.

Dit is de mixer, versterker en signaal-sterkte regeling ivm lineair gedrag. Daar was een diode defect van die AGC en een paar mixer diodes. Ook wat wazige en slechte verbindingen. De output gain knop werkte tegen de klok in, zal daar wel mee te maken hebben.

Een klein deel van de counter circuits. In de units zelf zitten nog wat printplaten daarvoor. Zonder counter zou het hele geval in één kast passen.

De marker unit gebaseerd op een doorzichtig kristal. Is al ooit aan gewerkt en erg veel mis. Werkt nog niet.

De VCO, links de eigenlijke vco met twee torren. Hij loopt van 610-1250MHz, daarnaast de Local oscilator

Helaas heeft hij het eind van de operatie niet meer gehaald. Er bleek een kortsluiting in de trafo te zitten waardoor de hoogspanning doorsloeg naar de laagspanning. Het resultaat was dus dat die spanning door de hele analyser was getrokken en iedere keer als ik een deel heel had ging er iets in de buurt wat al op scherp stond weer kapot. Een soort kettingreactie. Ik heb veel van hem geleerd. Zijn overblijfselen zullen worden geconserveerd en opgebaard voor hergebruik. Ik wilde hem herbouwen maar ben nu met een 1,3GHz VNA bezig van SDR-Kits.

This entry was posted in network and spectrum Analysers. Bookmark the permalink.

Comments are closed.