Directional couplers en bridges

Dirctional couplers oftwel richtkoppelaars  en directional bridges zijn dingen die het mogenlijk maken om reflecties of power te meten. Er bestaan diverse varianten. Je kan ze maken met alleen weerstanden, met oppik “lijnen” (parallel draadjes zoals in een swr meter of microstrip op printplaat) en je hebt hybrides welke uit weerstanden en een balun bestaan. Ik heb er hieronder een paar gemaakt. Er komen nog schema’s, meetgegevens en bouwbeschrijvingen. Een bridge is gewoon een evenwichtsbrug, zoals een brug van wheatstone. Ze zijn makkelijk te maken en lekker breedbandig. Goed gebouwd bruikbaar tot SHF.

Dit zijn van onder naar boven eerst twee strip-line koppelaars en daar boven twee hybride bruggen. De eeerst bestaat uit een stuk van 50cm aricom+ waar de oppikdraad door het holle dielectrium is gevoerd.
De tweede van onder is een stuk van 15cm aircom zonder het zwarte pvc aan de buitenkant. Door elk gat in het dielectrium loopt een oppikdraad.
De derde is een hybride brug  met gewone weerstanden en een bifilair gewikkelde balun, de laatste , hieronder nog een close up, is een zelfde klassieke 6dB hybride met smd weerstanden (8605) en een balun gebouwd in een T-stuk voor gasleiding. De opening is later afgesloten met koperfolie en als bescherming ingetaped. Niet zo mooi, wel praktisch. Die heb ik nog apart een keer doorgemeten nu met een uitgebreide ijking van de VNA voor het meten en met gepaarde kabels. Forward is er 7dB demping, reverse is dat 42dB. De directivity is  35dB. Er is geen verschil meer tussen open en short (-13dB) en hij is helemaal vlak over het hele bereik van 1-110MHz.

Meetgegevens op en HP8407A VNA

Ericson directional coupler

This entry was posted in network and spectrum Analysers. Bookmark the permalink.

Comments are closed.