HP1740A

Dit is een 100MHz scoop uit 1976 met origineel manual, een originele probe, lichtkap, front-afdekkap en tas erbij.  Hij staat nu bij een goede vriend die ook meetapparatuur verzameld.

Hij heeft een erg mooie scherpe en dunne trace. De scoop komt oorspronkelijk uit de boedel van het Amerikaanse bedrijf Datapoint Corp., een computerbouwer uit Texas met een roemrucht verleden (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Datapoint ). Het apparaat was gereedschap van de ontwikkelafdeling. De vorige eigenaar was werkzaam bij dit bedrijf.


De delay deed het niet en hij had zoals veel scopen uit deze reeks problemen met de delay lijn. De delay lijn heb ik “gemasseerd” zodat hij weer los kwam. Dat is iets wat in een benchbrief van HP in de jaren 80 al werd geadviseerd. Helaas moet de halve scoop uit elkaar om er bij te kunnen. Daarnaast was er een weerstand en twee torren defect op board A9, daar wordt de delay sweep opgewekt. Verder ontbrak er een schroef waar board A8 mee vast hoort te zitten en zijn massa betrekt. Doordat deze schroef miste kwam er ook veel hefboom op het board bij het indrukken van knoppen. Er waren dus wat connector solderingen brak. In de voeding heb ik een twijfelachtige elco vervangen. Verder was de weerstand waarmee de trace alignment wordt geregeld zwart geblakerd.
Na reparatie heb ik hem met behulp van een frequentie standaard en een DC calibrator zowel voor X als Y gecalibreerd. Met behulp van de VNA heb ik de ingangscapaciteit geoptimaliseerd. Deze is in de stand DC tot 2MHz een rommeltje maar daarna tot 100MHz 22pF en dat is dan een impedantie van R10-68j. In de AC stand is dat R19-69j. Op 200MHz is hij overigens 15pF en op 300MHz bijna 50 ohm bij 1,7pF. Helaas haalt de rest van de scoop dat niet :lol: Je ziet het, dat is de reden om vooral met een 1:10 probe te meten.
De 50 ohm ingang is 50 ohm tot 23MHz, R43,5-8j (6,5pF) bij 100MHz en R38-7j (3,6pF) bij 200MHz. De 50 ohm ingang is dus te prefereren wanneer mogelijk.

De patiënt in zijn nakie op de pijnbank

Deze twee foto’s laten de werking van de delay zien. Je “zoomt” in op het stukje van de blokgolf en daarna druk je op delay en krijg je dat stuk te zien wat jij wil. Iets wat vaak anders door de triggering niet mogelijk is. Op de foto is dit moeilijk te zien maar het derde divisie is high lighted

This entry was posted in Osciloscopes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.