HP410B buisvoltmeter voor DC tot UHF

Deze buisvoltmeters id bruikbaar tot 700MHz en de correctiefactor wordt gegeven tot in het GHz bereik. Het was destijds een van de beste laboratorium multimeters. De concurrent ( van de eerste 410A) was de GR1800A welke ik ook heb. Deze B versie is wel veel nieuwer.
Een portable uitvoering maar natuurlijk nog best groot en zwaar voor hedendaagse begrippen. Je moet het zien als de moderne bench-meter. Het achterdeksel kan eraf waarna de snoeren daar in kunnen worden opgeborgen. Er zitten 4 snoeren aan. Een min-draad, een weerstandmeetprobe, DC probe en AC probe met aardclip.
Ik had er twee, deze is naar een vriend toe de ander die ik zelf heb  heeft ooit een extra bnc aansluiting gekregen om andere RF probes te kunnen gebruiken.
Een buisvoltmeter heeft een enorm hoge interne weerstand dus dat beinvloedt de meting minder dan de meeste moderne goedkope digitale meters. ( de gemiddelde 10 MOhm handmultimeter) een moderne benchmeter kan een nog veel hogere Ri hebben.
De gewone passieve analoge meter was in feite een stroom meter waar de stroom gelimiteerd werd door een voorschakelweerstand. Vandaar dat de ingangsweerstand in Kohm/volt werd gegeven.
Als de meter 1 mA volle schaal was en je er 1000 ohm voor plaatste liep er bij 1 V dus 1 mA door de meter die dan volle schaal aangaf.
De ingangsweerstand was dan 1KOhm/V. Bij 100V volle schaal moest er dus 100 KOhm voor en de Ri was dan dus 100KOhm/100V ofwel weer 1KOhm/Volt. Dus hoe gevoeliger de stroommeter was des te hoger de Ri kon.
Een buisvolt meter was een actief instrument en werkte anders. Dmv een spanningsdeler (er waren andere varianten zoals bij de GR1800A)
werd er spanning op het grid gezet. Die spanning veroorzaakte een anode stroom welke de meter liet uitslaan. Dus ook een spanning naar stroom conversie maar dan actief. Daardoor kon hij veel hoogohmiger worden gemaakt en een wat zwaardere, rustigere en stevigere, meter worden gebruikt.
Later ging men andere technieken gebruiken zoals spanning naar frequentie omzetting. Dit bij de digitale meters.

HP' s meest beroemde buisvoltmeter

Uit de 1958 catalogus

This entry was posted in Multimeter with tubes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.