Nordmende UWM346/U-2 wobbulator

Not in my collection anymore, I have given it to a friend

Alleen al het feit dat het een wobbulator is maakt hem al mooi. Klinkt toch stukken beter dan sweepgenerator of networkanalyser waar het de voorloper van is. Het is een ding om filters af te regelen. Hij bestaat uit twee delen. Het ene deel bestaat uit een signaal generator welke van 4MHz tot iets van 800MHz doorloopt in verschillende banden Die generator stuurt een signaal je meetobject in. De uitgang van het te meten object sluit je via een diodedetector op de ingang van de wobbulator aan en dan wordt dat beeld op de ingebouwde oscilograph weergegeven. Je ziet dan een mooie doorlaat curve van het filter wat je afregelt. Als je tenminste zorgt voor goede impedantie aanpassingen enzo.

Aangezien het ding was overleden tijdens gebruik is hij op de operatietafel gegaan. Na 4 uur uitbouwen lag de turret op tafel en kwam de verbrande spoel te voorschijn. Ik heb een nieuw lichaam gedraaid en dit weer met 0,11mm draad volgewikkeld. Daarna moest de boel weer dicht. Verder nog twee twijfelachtige condensatortjes vervangen en een kapotte kristal diode. De spanningsregelaar, een ECL84 was gesmolten. Er zit een varistor achtig geval over de spoel wat gezakt is voor zijn taak.Ondertussen werkt hij weer zoals het hoort.

Nordmende_UWM 346U-2_sweeper

00Handbuch

This entry was posted in network and spectrum Analysers. Bookmark the permalink.

Comments are closed.