Druck DBC150TC calibratie oven

Na reparatie

Na reparatie

Deze oven kan vriezen en verwarmen. Hij werd gisteren gebracht met de melding dat hij er mee opgehouden was. Helaas is het binnen deze tak van de calibratie wereld het niet echt geweldig gesteld met schemas en service informatie.  Kortom, weer een leuke puzzle.

Open maken was de eerste uitdaging, gelukkig heb ik 50 cm lange schroevendraaiers. De bodem moet eerst los. Daarna de ovenkap eraf. Dan kun je bij twee schroeven en kun je de units splitsen. Het resultaat staat hieronder.

uit elkaar om de fout te vinden

uit elkaar om de fout te vinden

De display deed niks dus eerst maar eens op zoek naar 5V. Maar eerst de standaard checks. Dat wil zeggen, schoonmaken en daarna het PCB onder de microscoop. Niks raars te zien. Dan de voeding, wat er ook mis is, ik begin altijd met de voeding. Even een grove schets gemaakt en wat datasheets gezocht. Toen ik wist hoe de voeding werkte ging de spanning erop.  Dat rook mij wat te krokant en het duurde niet lang voor er een component SOS rooksignalen begon te geven.

Helaas was het ding, samen met een Vref onder een trafo verstopt. Die moest er dus eerst uit. Een mooie gelegenheid hem even gelijk even door te meten. Het slachtoffer was een SMD schottkey diode. Er zijn twee opties, de diode is spontaan overleden of iets heeft hem een handje geholpen.

Waarschijnlijk het eerste want de vervanger blijft koud en de oven werkt weer.

De peltiers trekken rond de 7A en het is een vrij strakke regellus. Als de temperatuur bereikt wordt zakt het verbruik naar rond de 2,5A

Nog wat sfeer foto’s

De 230V kant.

De 230V kant.

Het 230V deel zit onderin en is netjes en goed gefilterd opgebouwd. Daarboven zit de schakelende voeding en helemaal boven in de digitale electronica en display/bedien circuits.

De PCBs

De PCBs

De voeding ligt er hier naast om aan te meten.

De oven

De oven

Twee koelblokken welke op de Peltiers zitten en die zitten weer op een blok aluminium. Daarin zit een gat. In dat gat kun je verloopadapters duwen. (de meeste thermometers, sensors of thermokoppels zijn namelijk veel kleiner in diameter dan de oven opening). Er zit verder een temperatuursensor in welke het apparaat zelf gebruikt om de oven te besturen.

This entry was posted in some professional projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.