Gossen Metrawatt SECUTEST reparatie

Na de reparatie

Na de reparatie

Dit is een soort super “Megger+”. Hij doet allerlei testen ivm veiligheid (zoals lekstroom en isolatie) maar het is ook een heel mooie powermeter. Jammer genoeg moet hij weer terug naar zijn eigenaar want dit was een reparatie opdracht. Was ook een mooie gelegenheid om eens met mijn zelfbouw powermeter te vergelijken (de mijne gaat wel veel hoger in frequentie maar toch een leuk excuus om wat vergelijkend  te meten.

Zoals gewoonlijk bij mijn opdrachten is dit geen standaard verhaal. Er is geen schema of servicemanual van te vinden en het service deel van het menu is afgeschermd met een code. Daarnaast is dit voor mij onbekend terrein. Niet qua reparatie, zo complex is het ding niet maar ik ben niet zo thuis in de tak van meten waar deze apparaten wordt ingezet, en dan vooral het hele gebeuren met normen, keuringen en begrippen  er omheen. Het is ook wat link om er aan te werken want die pcb’s moeten gekoppeld blijven maar uit de kast. Ze mogen elkaar niet raken want er zijn behoorlijk wat punten waar open en bloot 230V op staat. Eigenlijk een beetje vreemd, filosofisch bekeken, voor een veiligheid-tester .

Hij had al langer problemen met opstarten maar tijdens de calibratie bij G&M in Duitsland werd hij afgekeurd omdat hij er definitief mee stopte. Reparatie was niet meer mogelijk volgens G&M. Bij G&M is door iemand getracht deze te repareren.  Daarbij is nog wat extra schade veroorzaakt, oa door het niet correct in elkaar zetten ! Zover ik kan herleiden was de oorspronkelijke fout niet meer dan een kapot 100 nF ceramisch condensatortje en een aantal slechte/gebroken solderingen. Er zit nogal groot spul op die PCBs, die zitten ook niet vast geschroefd en er wordt natuurlijk ook niet echt zachtjes met dit soort tester omgegaan. Deze worden bij deze klant gebruikt voor reparatie van restaurant apparatuur. Er waren, mogelijk nav dit hierboven, nu nog wat andere onderdelen stuk en er was een (niet destructieve) kortsluiting.

De gele pijlen geven de schade aan

De gele pijlen geven de schade aan

De trafo met gebroken aansluit draad, was even zoeken waar hij hoorde maar met een microscoop vond ik het afgebroken restantje. Maar de spoel bleek ook open te zijn. Aangezien hij toch al onder de microscoop lag ook de spoel bekeken en daar zat ook een breuk in de wikkeling. Even de eindjes blank gemaakt, en dmv een stukje draad “gespalkt”.

Nadat ik weer beeld had bleek hij de stroom niet goed te meten. Het bizarre was dat hij precies 10x te weinig aangaf. Dan denk je al snel aan een 10X versterker die eruit ligt. Oorzaak bleek echter een 24 kHz oscillatie te zijn. Dat gaf keurige blokgolven, een half gelijkgerichte sinus en een strakke driehoek op een groot deel van het analoge circuit. Dat leek ook te reageren op fase shifts en er zaten daar ook shift registers, muxen etc dus ik dacht dat dit ADC  gerelateerd was. Dat bleek niet het geval. Door met een FG, DC blokker  en scopeprobe een 100 Hz signaal te injecteren en dat van af de twee TRMS converters terug te volgen met de scoop, kwam ik op het digitale board een kortsluiting en defect Ctje tegen. Daarna werkte alles weer.

Een 40W gloeilamp

Een 40W gloeilamp

De motor van mijn Unimat draaibankje

De motor van mijn Unimat draaibankje

Het lastige van dit apparaat is dat er nog al hoge spanningen in voor komen en dat het qua veiligheid voor de reparateur van binnen niet echt geweldig is. Nu zet ik alles standaard achter een scheidingstrafo maar dat vindt dit ding geen goed idee. Dus je moet tussen de netspanning en isolatie testspanningen met een scoopprobe aan de gang. Gelukkig ging het wel goed achter  mijn Tek aardlek bewaker. Als je een fout maakt schakelt dat ding binnen een paar ms de gebruiker uit waarbij hij hard begint te toeteren.

Ook de backup batterij bleek leeg te zijn. Die gelijk maar vervangen want als zo’n ding leeg loopt is het te laat.

 

Analoog meet deel met 2 LT TRMS converters

Analoog meet deel met 2 LT TRMS converters

Een van de 4 PCB's

Een van de 4 PCB’s

Relaisboard

Relaisboard

This entry was posted in some professional projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.