The sinclair micromatic radio

 

Sinclair Micromatic

Sinclair Micromatic

On the Circuits online forum a man was rebuilding a Sinclair kit he bought many years ago. It dit not work back then and ended in the junkbox. See http://en.wikipedia.org/wiki/File:SinclairMicromatic.jpg for more info.

stclaire

He could not get it to work because he lost some parts. One of them was the choke. I was curious about the design so I builded one with some junkbox parts. It is made for the AM MW band. I use two AA cells to feed it but it can run on a 3V lithium cell too.

micromatic

micromatic

It is not to complicated. It is a melange from several receiver types. It is in base a reflex radio. The firts transistor amplifies the LF that is detected by the D1 and D2. A 1n4148 works well here. I tried germanium but the Vf is to low so the transistor keeps off. The second winding from L1 is not very important. The choke is important and there to give the feedback. To much feedback and it starts to oscillate like a superreg, Not enough and it gives not enough gain. The best way is to set it like a regenerate receiver just befor the oscillation point. The value of the choke is not critical but the location is. The choke is placed upright with a long wire as a sort of one turn feedback winding. By bending the wire towards the antenna the feedback increases. The antenna coil was 1.6mH without a secundairy winding on it. The secundaire winding is 40 turns here but that was pure random. The original used less windings. The choke value does not matter much. I tried values between 10 an d 180 mH. I did not even measure the one I used in the second version (on the picture).

My reply on CO:
Ik was bijna vergeten hoe leuk het bouwen van ontvangertjes is.
Hij werkt. Mijn oren toeteren nog  De antenne er aan knopen met een goed afgesloten 600 Ohm leger koptelefoon op was geen goed idee. Hem aan de RF aarde knopen was wel een hele verbetering. Alle QRM weg en een kristal helder geluid. Selectiviteit is niet het sterkste punt.

De verhouding spoel en varco is niet zo gelukkig denk ik. Ik gebruik een experimenteer varco (staat op een stukje plexiglas met twee banaanbussen er op) die dmv schakelaartjes van 30pF tot 1000 pF loopt) Dat geeft een klassieke zender die knalhard en ruisvrij doorkomt en natuurlijk zit Radio Maria weer over de hele band.

Door ook de ferriet staaf in en uit te schuiven kon ik echter redelijk wat zenders goed ontvangen.
voor 500 kHz zou je 63pF nodig hebben. Voor 1 MHz is dat 15pF en voor 1,5 MHz wordt het 7 pF. Gezien het varcotje wat gebruikt werd kan dat wel kloppen. Gezien het de kleinste ontvanger ter wereld moest zijn had hij natuurlijk weinig keus.

Ik had twee germanium diodes gebruikt maar dat was geen goede keus. Daarna er twee 1n4148 ingezet en toen begon het feest. Ik had hem nog op 9V staan en dat was een heel onprettige ervaring voor mijn oren. De voedingspanning kon tot iets van 0,8V zakken voor het te zacht werd. Bij 3V mis ik al een volume potmeter. 1,2V tot 1,5V was een mooi volume.

De choke maakte hier weinig uit. 15 mH of 100mH gaf geen hoorbaar verschil. Ook de rest was niet kritisch. Ik heb metalcan torren gebruikt. Ik heb niet eens gekeken welke. Ze komen in ieder geval uit de AF doos.

Naar aanleiding van dat verhaal van Rob heb ik de boel opnieuw opgebouwd. Het zal niet voor niets zijn vermeld in de beschrijving./ De choke wordt hier als mee koppeling gebruikt. Je moet een aansluiting met een langer draadje maken en dan er zo mee friemelen dat hij net niet gaat gillen. Waar ken ik dat ook al weer van  Mooie mix van reflex en Mexicaanse hond? Ik krijg weer een jongens radio gevoel.

Opbouw 1 is een stukje pcb van 2×5 cm. Spoel is een kleine ferrietstaaf en 1,6mH. (dit gemeten zonder de secundaire wikkeling erom). Ik kan er nog meer aan meten maar als jij de apparatuur niet hebt kun je weinig met die info en zal je het proef ondervindinglijk moeten uitvlooien.

De tweede wikkeling is 40 windingen.

De choke is bij 1 gewoon zo’n plastic rechthoekig huisje. De zelfresonantie van de tankspoel was ongeveer 3800-4100 kHz. Dus de paracitaire capaciteit zou maar 0,9pF moeten zijn. Ik heb ca 0,3 mm draad gebruikt.

Het ding trekt nauwelijks stroom.

Versie 2 is expres wat ruimer opgezet om wat makkelijker te experimenteren. Nu een klein 7-35 pF folie varcotje (zo’n bruin trut ding met pertinax) Verder de zelfde componenten maar nu een andere choke. Een multiturn gemaakt van litze op een ferriet staafje. Ik heb het gemeten maar vergetren op te schrijven. Ik dacht 2 a 3 mH. Nog geen andere geprobeerd. Ik heb hem rechtop naast L1 staan met een draadje naar beneden. Dit draadje kan ik tot over de ferrietstaaf schuiven en ook naar voor/achter. Hij zit nog niet tegen gillen aan dus de meekoppeling is nog vrij laag. Dus hij mag dichterbij en/of een hogere waarde. Dat zal ik nog proberen. Ik ga voor de gein ook eens een potmeter of trimmer gebruiken (zoals bij een echte mexicaan.

Ik denk dat het grootste struikelblok bij Sinclair ivm niet werken de B keus in torren en mogelijk diodes was. Zo gevoelig is de middengolf nu ook weer niet en met de silicium diodes moet je eerder je best doen om hem niet te laten werken.

Mijn Homepage: http://www.pa4tim.nl 

 

This entry was posted in Homebrew Projects, Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.