HP-4204a sinus generator

HP-4204

In 1967 introduceerde HP deze generator als een digitale oscillator. Daarmee bedoelde ze de 10 standen schakelaars waarmee je de frequentie instelt en niet het digitaal waar wij nu aan denken. Hij komt net als mijn LCR meter uit de Yokogawa-HP fabriek in Japan. Dit was zover ik weet na die LCR meter het tweede apparaat in die samenwerking.

De stabiliteit is verrassend goed. Ik heb hem als test op 1KHz afgestemd. Met de vernier knop kun je dat echt tot op de Hz doen. Daarna heeft hij een uur of 6 aangestaan. De frequentie is in het totaal 5Hz verlopen waarvan 3Hz bij opwarmen.

Hij heeft een bereik van 10Hz tot 1MHz bij 0,01% stabiliteit. De uitgang is 600 ohm en daar kan hij 10Vrms in leveren. Open klemspanning is 20Vrms. De meeste generators hebben tegenwoordig hooguit 10Vtt. THD is een nette 0,3% tot 100KHz. Beter dan menig DDS apparaat. Daar boven loopt het op naar 1%.

De 80 dB verzwakker gaat in stappen van 10dB, daartussen kun je traploos instellen. De meter heeft een 2% nauwkeurigheid.

specs uit 1969 catalogus

 

 

This entry was posted in Measurement gear, Signal, pulse, functiongenerators. Bookmark the permalink.

Comments are closed.