HP-4260A LCR meetbrug

HP=4260A LCR meetbrug

Dit is een HP uit 1966. Deze meter werd in 65/66 geintroduceerd en het byzondere was voor die tijd dat hij een auto mode had. Bij een meetbrug moet je meestal meerdere knoppen verdraaien die elkaar beinvloeden. Een zogenaamd sliding zero systeem. Deze brug heeft naast de grote dubbele draadgewonden potmeter ook een electronische weerstand. Dit doen ze door middel van een reeks diodes in serie. In de stand auto draai je in de richting van het verlichte pijltje ( neon lampje) tot dat het uitgaat en de andere aan. Dan zo dat ze beide branden en je hebt de waarde. Daarna kun je naar parallel of seriemode schakelen en draai je mbv de D/Q knop de meter op nul. Daarna kun je de Q of D aflezen.

De verschillende bruggen die er in zitten.

De meter was lang niet gebruikt maar werkte wel. ( eerst via de variac wakker gemaakt) alleen klopte er weinig van. Na een goede schoonmaakbeurt van sckakelaars, contacten en bussen nulde de brug niet goed. De meetwaarde klopte wel maar het was lastig de nul te vinden. De meter reageerde vreselijk traag en er zat en ofset op.
Achterop zit een aansluiting voor een externe detector ( AC, dus TRMS meter of scoop) en daar zag vreselijke vervormingen bij het nullen. Probleem is dat mijn meter ondanks de juiste prefix op sommige afregelpunten nogal afwijkt van het manual. Gelukkig stonden die goed.

Het binnenwerk met Japanse tekst

Bij meting in het apparaat wees alles richting wat elcos. Er zat een niet originele elco aan een diff amp in het meter circuit welke ipv 1 uF nu 220 uF was. Dat zorgde voor de trage aanwijzing. Verder was er in het detector deel een elco lek. Er was nog steeds een te groot faseverschil. Alle 10, 20 en 50 uF condensators bleken een hoge D ( en vooral ESR aandeel ) te hebben. Dat voor een fase verschuiving waarbij waarschijnlijk ook de fase comprator of high impedance versterker aan het oscilleren sloegen.

Na vervanging van deze elco’s was hij perfect. Hij zit ruim binnen zijn specificaties. Hij wordt voor 1% op gegeven. Dat heeft niks met een mindere opbouw of componenten te maken maar met de digitale uitlezing. Hij gaat bv van 100 pF naar 101pF. Mijn marconibrug werkt ook zo maar heeft een tweede fijnregeling waarbij je ook alles tussen 100,01 en 100,99 kunt aflezen. De HP kun je precies genoeg nullen maar je moet dan op het oog inschatten wat de waarde tussen de twee digits in is. Bij meting aan mijn test condensators kom ik met schatten binnen 200 fF op de juiste waarden in het 1-1000 pF bereik.

Deze meter was de eerste samenwerking tussen HP en het japanse Yokogawa. De potmeter intern heeft bv opdruk dmv japanse karakters.

De introductie tekst in het HP journaal uit september 1966

 

specificaties

This entry was posted in Bridges and component testers, Measurement gear. Bookmark the permalink.

Comments are closed.