Gewone diodes als varicap diode gebruiken

Deze opstelling is gemaakt om te kijken welke diodes je als alternatief voor varicaps kunt gebruiken.
Het printje bevat een houder om een diode zo inductie vrij mogelijk in te spannen. De vna in LCR meetstand is via een 22nF condensatortje en coax aangekoppeld. De voeding via twee 100 ohm weerstanden. De meetfrequentie is 3MHz. De VNA is op de DUT houder gecalibreerd.

Zoals je ziet zijn er zelfs diodes die je ipv een grote omroepdoos varco kunt gebruiken met een enorm bereik. De zener is heel grappig. Die gaat bij een hogere spanning weer in capaciteit toenemen. Krystal en germanium diodes zijn bijna ideaal. Een heel kleine capaciteit en ook nog spannings onafhankelijk. Voeg dat bij een heel snelle RRT en je vraagt je af waarom ze niet meer gemaakt worden.
De SB3409 is een schottkey diode
1N6277A is een Transient Voltage Suppressor
BYD14K is een 2.0A, 800V Vrrm General Purpose Silicon Rectifier
BY127 is een hoogspanningsdiode.
Ik heb ook wat LEDs geprobeerd. Deze hebben in sper zo tussen de 3 en 5pF voor de kleintjes maar in doorlaatrichting een behoorlijk bereik en dan geven ze nog licht ook 8) Ze hangen wel tussen 2 100K weerstanden. De grote rode LED doet het wel normaal in sper.
Dit is natuurlijk maar een statische test. Het is natuurlijk ook frequentie afhankelijk. Een test met een oscillator die zo rond de 20MHz draaide geeft heel andere resultaten. De grote rode diode was daar bv goed voor ongeveer 2MHz verstemming maar dan wel in sper, in doorlaat gaf het een hoop harmonische vervorming. Kortom, wil je weten wat ze echt doen dan moet je ze op frequentie testen.

Ik heb een artikel gevonden in Hamradio juni 1990van Hugh Wells welke ook zo’n test heeft gedaan, ook bij 1MHz en de meetresultaten van die meting komen erg overeen met de mijne. Hij heeft echter geen LED’s, zeners en suppressors getest. LED’s in sper zijn zeker bruikbaar. De rode grote hebben de grootste capaciteit/volt verhouding. Ook de diode overgang van transistors schijnt bruikbaar te zijn.
Kortom zeker aan te raden dit eens te proberen ipv dure varicaps.

This entry was posted in Experimental measurements. Bookmark the permalink.

Comments are closed.