Oude tijden herleven: slotted line en lecherlijn metingen

Op mijn queste naar bron van reflecties 8) en omdat ik in het bezit kwam van een HP SWR meter besloot ik eens wat te spelen met wat antieke hulpmiddelen.

De slotted line komt uit de tijd voor we Network analysers hadden.

Het is een stukje transmissielijn met een gleuf erin. Je kunt daar een signaal insturen en met een hoogohmige kristal detector door die gleuf de spanning meten op die plaats. Je ziet dan als je de probe open neer schuift de spanning toe en afnemen. Tussen twee pieken zit dan een afstand die gelijk is aan een halve golf. Sluit je hem af met 50 ohm dan meet je over de hele lijn evenveel spanning.

Een slotted line is 50 ohm (in dit geval) dus kun je hem open laten of afsluiten met 50 ohm of kortsluiten enz., De daarbij ontstane effecten kun je nu meten. Met name reflecties. Zo’n ding heeft echter ook een verkortingsfactor. In dit geval 0,87. Dat maakt frequenties meten wat lastiger.

Daarvoor is er echter de lecher lijn.

Dit zijn twee geleiders langs elkaar welke je kunt kortsluiten door een schuivende brug. Dit geheel vormt een kortgesloten parallel transmissielijn waarbij de radiogolven zich bijna met de lichtsnelheid verplaatsen. In 1888 werd dit al gebruikt. Er zijn twee manieren. Ze schoven vroeger een geissler buis (een soort voorloper van de neonlamp) over de geleiders heen tot er een nul was (een node) en dan verder tot de volgende. Zo’n lecherlijn was meerdere golflengtes lang. Voor 3,6MHz wordt dat dus een apparaat van meer dan 160 meter lang :lol:. De tweede manier was een stroommeter in de aanvoer en dan de brug verschuiven tot de meter naar bijna nul ging en daarna doorschuiven tot de tweede nul. De node is makkelijker te detecteren. Daar gaat de spanning van + naar – of omgekeerd. Daarna werd de afstand gemeten (wat dus een halve golflengte is !!!). en 300/golflengte is de frequentie in MHz

Ze worden nu nog gebruikt maar dan op hoge frequenties. Een kwart golf lecher line is namelijk een resonante parallel kring. (na een halve golf is een transmissielijn immers weer wat hij aan de ingang was) Geen spoel of condensator nodig. Er kan eventueel een varcapje of trimmer toegevoegd worden. Op de resonantiefrequentie is hij hoogohmig voor de resonantiefrequentie dus ideaal als oscillator tank of als filter.

This entry was posted in Experimental measurements. Bookmark the permalink.

Comments are closed.