Sniffer probe

Een sniffer probe is ideaal om te zoeken naar oscillaties of andere problemen in schakelingen. De gedeeltelijk afgeschermde spoel is alleen gevoelig voor het magnetisch veld wat ontstaat door een stroom welke zich in het verlengde van de spoel bevindt. Zo kun je aan het pootje van een tor of FET de schakel transients  zien, de inschakel karakteristiek van een diode bekijken of kijken wat voor AC signalen er door een trace lopen.

schema

 

Ik heb een stuk coax afgestript. Om de kale mantel heb ik een isolator geschoven. Daaromheen een stukje koperen buis en krimpkous.  Aan de binnenader zit een 47 ohm weerstand en daarna om een stukje kunststof als steun een spoeltje. Dat zit met epoxy geisoleerd van het messing neusstuk. In dat stuk zit een gleuf en het eind van de spoel zit daar aan vast gesoldeerd. Verder de mantel, messing en koper aan elkaar gesoldeerd. Om het geheel zit krimpkous.

Het spoeltje met de krimpkous klaar om aan te brengen

De weerstand tussen spoel en coax kern

De messing neus

De kop af en van onder met epoxy geisloeerd

Geel is een puls over 100 ohm, blauw is sniffer

pulsgenerator via diode naar 100 ohm over R gemeten

This entry was posted in Homebrew Projects, measurement projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.