Noodstroom ideetjes

Wat ideetjes om te detecteren dat de stroom is uitgevallen. Zodat je weet dat je wekker mogelijk de volgende morgen niet meer klopt, of natuurlijk belangrijker, de ovens van volt en tijdstandaards staan af te koelen.

Het zijn geen gebouwde ontwerpen maar gewoon ideetjes. De waarden van gebruikte onderdelen is dus willekeurig. Bij de schakeling die een accu aanschakelt is het ene deel met MOSFET een laadschakeling. Als de comprator bv 7,3 V bereikt bij een 7,2V accupack (of 13,9 bij een 12V accu) gaat de FET dicht en stopt hij met laden. Ik draai altijd de ingangen van een comprator om dus de inverterende en niet-inverterende kunnen best verkeerd om zitten. Kom je snel genoeg achter. Ligt er ook aan wat je wil doen. Laten laden als de spanning te laag wordt of stoppen als hij te hoog genoeg is. De feedback weerstand is voor een thresshold. Het andere deel met de opto trekt de gate naar grond zolang er spanning op het stopcontact staat. valt die spanning weg dan gaat de Fet geleiden en kun je bv een relais omzetten wat je oven van stroom voorziet of een zoemer laat gaan, noodverlichting aan enz.

Het tweede ontwerpje is een simpel neonlampje wat je met een LDR samen in een stukje krimpkous tegen elkaar klemt. Zolang het neonlampje brandt (met een led zal het ook wel lukken maar neonlampjes hebben in ieder geval geen moeite met 230V) is de weerstand van de LDR laag. De gate is naar gnd getrokken en de fet is een gesloten schakelaar.  Als de stroom uitvalt wordt de LDR hoog en de Fet gaat geleiden waarbij de zoemer afgaat. De waarde van de componenten moet zo zijn dat de gate laag genoeg blijft , stroomverbruik zo laag mogelijk maar de Fet wel in geleiding gaat als de LDR hoog wordt. Hoe groot hangt dus van je LDR af en de gebruikte Fet. Er zijn MOSFETS die bij 5V al vol open gaan. Bij een 9V blokbatterij moet je dan de FET altijd open krijgen. Bij 100K trekt de schakeling iets van 90 uA maar dan moet de LDR ook wel iets van 100K worden.

Het neonlampje geval

uitgebreide schakeling

This entry was posted in Homebrew Projects, Other projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.