Simpele batterij tester

Een heel simpel testertje om te weten of je batterij of oplaadbare cel nog goed is. Door de weerstandwaarden aan te passen kun je hem ook geschikt maken voor andere spanningen.

Een batterij heeft een spanning (vooral onbelast) die vrij lang goed blijft maar en zegt niet veel over zijn toestand.  Een batterij heeft een inwendige weerstand die steeds hoger wordt naarmate de spanning lager wordt. Eigenlijk zit het iets anders. De inwendige weerstand staat in serie met het gene je er mee voedt. Als je er geen belasting aan haangt dan loopt er geen stroom. Zeker niet door een hoogohmige digitale multimeter. Dus de spanning lijkt hoger dan hij is.

Het eerste wat we doen is de batterij een klein beetje belasten. bv met een 1K weerstand, Dan meten we de spanning. Daarna schakelen we om naar 15 ohm (er staat foutief 150 ohm in het plaatje) of iets in die range en meten nog een keer. Nu is de spanning lager omdat de verhouding inwendige weerstand tov de belasting een stuk hoger is en wij meten op het knooppunt van die spanningsdeler. De meter (je mag ook gewoon een multimeter gebruiken dan zijn de instelpot en 10K niet nodig) regel je zo af dat een volle batterij de meter maximaal laat uitslaan bij 1K. Dan noteer je ook de stand bij 15 ohm.

Als je die spanning zou meten met een multimeter dan kun je het verschil tussen die spanningen delen door het stroom verschil, in dit geval 100mA-1,5 mA (helemaal 100% klopt dit niet. Dan zou je de stroom ook moeten meten bij die spanningen maar het komt in de buurt) Dus bv 1,5-1,3=0,2 en dan 0,2/0,0985 en dat geeft 2 ohm. Grofweg is een cel bij een ohm of 4 a 5 wel op.

schematje

Je kan voor andere spanningen de weerstanden aanpassen. als je bv 9V wil testen.

9V deel je door 1 mA en dat geeft 9K dus pak bv een 10K ipv de 15 ohm.
Voor de 15 ohm neenm je dan 9V/0,1A=90 ohm, bv 100 ohm. Dat moet wel een 1W weerstand zijn (P=UxI) Ook de meter weerstand moet aangepast worden. 100uA volle schaal is bij 9V 90K dus bv 10K met een 100K instelpotje of 47K met de 50K instelpot.

Het is niet geschikt voor grote stromen en spanningen.

This entry was posted in Homebrew Projects, measurement projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.