Germanium transistors

De eerste transistors waren gemaakt van germanium. Dat spul (uit rij 4) werd vervuild met een element een stapje hoger dan wel lager uit het periodiek systeem (rij 3 of 5) bv gallium of arsenium en was een echt half geleidend materiaal. Het heeft weerstand. Als je een metaal verwarmd wordt de weerstand hoger maar als je een halfgeleider verwarmd wordt de weerstand juist lager. Het geleidt ook maar in een richting. Verder is het lichtgevoelig. Als er licht opvalt neemt de weerstand af maar het kan ook een EMF opwekken door licht. Het heeft ook een thermo EMF. Door koud en warm materiaal te verbinden ontstaat een EMF. Ze reageren ook anders op een magneetveld als dat metaal dat doet. (hall effect)

Het symbool van een transistor is niet willekeurig. Het stond alleen oorspronkelijk een kwartslag gedraaid.  Het geeft de bouw van de transistor weer.

De eerste transistor

Zie deze film van een college door Dr. Walter Brattain.  Een van de uitvinders samen met John Bardeen en William Shockley. (let op bij het einde, daar laten ze een effect zien wat verdacht veel op dat gene lijkt wat wij nu een LED noemen.)
http://techchannel.att.com/play-video.cfm/2011/6/29/AT&T-Archives-Dr-Walter-Brattain-on-Semiconductor-Physics

Deze film gaat ook over de geschiedenis en de bouw en het ontstaan. Ook Walter Brattain is daar te zien.

http://techchannel.att.com/play-video.cfm/2011/8/22/AT&T-Archives-Genesis-of-the-Transistor

Mijn collectie:

Mijn verzameling germanium

 

 

 

This entry was posted in Other stuff. Bookmark the permalink.

Comments are closed.