High Voltage probleem Tek 545B

De patient, een 545B

Omdat de 545B, 547, 556 serie scopen bekend staan om hun hoogspanningstrafo probleem en de mijne dus ook ben ik daar eens ingedoken. Deze scopen hebben een andere trafo dan de oudere modellen. Deze trafo’s zijn niet meer geimpregneerd met bijenwas maar met een epoxy. Potting genoemd.  Deze zou degenereren met het verstrijken van de jaren. Zolang de scoop regelmatig gebruikt wordt en droog staat is er niks aan de hand maar na stilstand in vochtige omstandigheden gaat het fout. De potting absorbeerd vocht, daardoor nemen de verliezen toe en de hoogspanning stort in elkaar. Als je te laat bent en je model heeft geen zener ter beveiliging is het met wat pech over.

Jim Williams, grote liefhebber van deze scoop serie gaf als advies om een 40W gloeilamp in de kast te leggen, een deken over de scoop en dan een a twee weken wachten tot de trafo zijn vocht hopelijk weer kwijt is. Dit kan de trafo blijkbaar redden zolang er nog geen HV crash is geweest. Mijn scoop heeft dat wel gehad maar heeft zener beveiliging.

Hij heeft lang stilgestaan en na een half uur was het raak. De trace werd heel fel. Ik kon hem niet meer terug regelen. Dat hoort niet bij het probleem. Bij mij was er de focus potmeter met parallel weerstand combinatie erg ver verlopen waardoor de hoogspanningsverandering zich vroegtijdig merkbaar maakte. Na dat te hebben opgelost merkte ik dus dat de HV instorte.

De hoogspannings unit, herkenbaar aan de plastic doos

Ik heb vervolgens al de weerstanden en condensators rond om die platic doos vervangen., Dat scheelde al in beeld stabiliteit maar het was nog steeds na ongeveer 30 minuten foute boel. Daarna de trafo eruit en opgemeten:

De trafo

Daarna is hij bij 90 graden een uur of 5 de oven in gegaan. Het resultaat was ongeveer een half uur winst. Daarna de diode buisjes verwijderd, deze trekken nog al wat stroom en daarna kon ik hem 2 uur aanhouden. Er is kans dat, in mijn geval dioor steeds weer verwarmen en uit zetten voor het fout gaat het nog wat beter kan worden maar eigenlijk moet er een andere trafo in. Chuck, een Tek group lid levert nieuw gewikkelde bijenwas trafo’s. Andere verzamelaars hebben daar goede ervaring mee. Ik heb nog een 547 en waarschijnlijk bestel ik daar een reserve trafo voor. De 545B staat meer als reserve.

Maar wat gebeurd er nu precies.  Om dat te achterhalen heb ik een scoop op de anode van V800 gehangen via een 2KV 1:100 probe.  Een scope op het grid van V800. De hartley oscillator. Een voltmeter op G2 van de V800. Een voltmeter over het grid en de kathode van V814B, deze regelt de amplitude van de oscillator. De laatste meter hing aan het -1700V HV testpunt.

Op de pijnbank

Close up van probes

De resultaten heb ik in een excel sheet gezet. het komt er op neer dat de Vg2 direct na aanzetten 65V is en dan in twee uur langzaam maar zeker oploopt.  Dat gaat goed tot 100V, daarna zakt de hoogspanning een volt in, bij 115V zakt hij nog 2 volt. Bij aanzetten is de -Vg van de stuurbuis -11,240V, deze gaat in het zelfde tempo mee maar dan heel erg weinig. Als deze na een uur -11,176V is geworden, dus 64 mV is gestegen is Vg2 als ruim 5V hoger geworden. Bij een Vg2 van 125V is de -Vg 10,61V, dus pas 566mV verder gestegen. De rest is dan nog allemaal in orde. De oscillator draait met 336V (voor zover ik dat precies kon meten vanwege de 200V DC offset die ik ook in de gaten wilde houden.) en op het grid van V800 staat 9Vtt bij opstarten wat na een half uur langzaam naar 7,4Vtt zakt om dat te blijven tot de Vg2 op 125V zit.

Maar dan gaat de Vg2 in een minuut tijd naar 145V waarbij de hoogspanning in elkaar zakt naar 1200V. De Anode spanning wordt 280Vtt op 200V, de gridspanning 6,7V dus de oscillator werkt nog steeds. -Vg op de regelbuis wordt bij  Vg2=140V nul volt. Het beeld op je scoop is normaal tot ongeveer een Vg2 van 115V, daarna stijgt de amplitude en wordt je trace minder scherp. Laat je hem aanstaan dan zakt hij verder tot je trafo er aan gaat. De trafo wikkeling was aan het oppervlak gemeten 67,7 graden. De kern was iets koeler.  Zelfresonantie van de trafo is 56KHz. Hieronder een excel vel met de meetgegevens gedurende 2 uur.

HV545B.XLS

 

This entry was posted in Measurement gear, Osciloscopes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.