Fritsell 1:6 serie 70 balun voor OCF dipool (soort windom)

Deze balun heb ik ooit gebruikt voor een OCF dipool. Omdat ik dat een onrustige antenne vond (ik heb hier bijna geen QRM, zelfs niet op een vertical maar daarop wel) en ik de ringkern kon gebruiken heb ik hem gesloopt. Maar eerst heb ik hem eens gemeten.

Dit is de open gesloopte behuizing. Er zat ook nog wat PUR bij.

Het halve huis

Hieronder details:

SO239 kant

Onderkant

Het is een 1:6 balun. Interessant is natuurlijk of hij dat ook daadwerkelijk is. Daarom heb ik hem op de VNA aangesloten met een 300 ohm weerstand tussen de antenne aansluitingen. Dat zijn die twee lipjes. Het is een wat afwijkende constructie.  Het is een 72 uH spoel die in het midden aan gnd hangt.  Dat zijn 2x 13 windingen die ongeveer 24uH per wikkeling zijn.  De ene poot hangt via zo’n spoel aan aarde, de andere ook maar die wordt een winding van boven afgetakt.  De set ziet dus 1 winding.

Met 300 ohm afgesloten balun.

De resultaten zijn niet verkeerd. Mooier vlak verloop over de hele korte golf.  daarna de spoelen opgemeten met een LCR meter en ook met deze waarden een simulatie gedaan. Het schema staat hieronder.  Let op, de zelfinductie is bij 1KHz gemeten. Op hogere frequenties wordt het een heel ander verhaal maar omdat dit gewoon een transformator is maakt dat niet zoveel uit. De transformatie, bij een ideaal component zou bij 3,4MHz 35,2 ohm (24+j25,8) opleveren en bij 15MHz 48,6 ohm (47,2+j11,6). Dat het beter is hebben we waarschijnlijk aan de nodige parasitaire waarden te danken want dingen als koppelfactor en onderlinge capaciteit, spreidingsinductie ect zijn lastig te simuleren.

Qucs simulatie.

Dit ziet de antenne aan inductie.

De inductie zoals de antenne die ziet  (blauw) en de impedantie (rood). Je ziet dat deze hard terug loopt met het stijgen van de frequentie.  Dat hoort net andersom te zijn, nog wat hoger in frequentie en het wordt een condensator. Maar het gaat om de koppeling en transformatie verhouding.

Tussen de antenne aansluitingen is hij met de LCR meter 72 uH, dat is bij 1,5 MHz +j678 ohm, Je ziet dat dat aardig klopt. Maar bij 13,5 moet dat +j6285 ohm zijn. hij is nog maar 500 ohm. wat overigens wel genoeg is aangezien hij prima transformeert.

 

This entry was posted in Experimental measurements. Bookmark the permalink.

Comments are closed.