Solartron SI7061 7,5 digit multimeter

Solartron SI7061

Deze meter komt ook bij dbhelectronics vandaan. Hij is in 2007 voor het laatst gecalibreerd. Hij stond er wel wat naast ondertussen. Gelukkig is het software calibreerbaar. Daarvoor moet je de sleutel links omdraaien. Alleen die had ik niet. Maar met wat vijlwerk aan een oude sleutel die er in ging werkte het ook. Dan kies je bv DC en en de cal stand low, in de range 10V. Zet er een spanning van bv 1V op, drukt op een knop en  hij vraagt welke waarde je er op hebt gezet voor Hi . Dat vul je in. Zo doe je ook voor HI, bv 10V en daarna een short en de hele 10V range staat goed.

Er zit een speciale connector voor en achterop waarin het afgeschermde low thermal EMF meetsnoer gaat. dat is die DIN achtige plug rechts.  om stroom te meten moet je de banaanbussen achterop hebben. Beetje lastig maar dit soort meters hingen vaak in vaste opstellingen. Bij mij ook. Hij staat bij de calibrators als monitor.  het vergt wat acrobatiek om hem aan te zetten want de aan/uit knop zit ook achterop. Wie bedenkt zoiets ?

De VFD display geeft genoeg licht om een boek bij te lezen.

Folder

Specs.

 

De binnenkant

Let op bij dit soort apparatuur. Het heeft meestal een backup accu, meestal een nicad en na 10 jaar zijn ze dood en vernielen met wat pech onderdelen en pcb. Gelukkig nog leverbaar bij Farnell. Wel in een nimh versie. De schade was hier toch al aanmerkelijk. De troep had al aardig in de banen gevreten. Door goed reinigen en polijsten met een messing borsteltje en wat stripjes koperfolie en zilverdraad kon ik de boel weer herstellen.

Rotte nicad

This meter gets very hot, over 50 degrees if it is summer. A 10V reference adjusted at 10.000,000V on the display becomes 10.000,150 with the lid open at 22 degrees so I decided to get some sort of temperature control. The transformer is the part the gets most hot. It touches the lid on the inside. So I mounted a heatsinck above it. The fanspeed  varies with heat sensed by a ntc on the inside of the meter. On the picture a temp meter is attached for test and adjustment. This is while warming up. I want to keep the fan spinning not to fast around 40 degrees inside and around 17 degrees outside. It must stay spinning to be sure there are no temperature jumps.

The control electronics, heatsink and fan

Testing the setup

This entry was posted in Measurement gear, Multimeters. Bookmark the permalink.

Comments are closed.