Logic tester

tester voor 74XX en 40/45XX

Bij de reparatie van de Fluke 8500 kwam ik zo veel dode en half dode IC’s uit de 74xx en 40xx serie tegen dat ik besloot een testertje te maken om dit soort IC’s  te testen. Ik heb er heel veel uit voorzorg vervangen omdat er een kortsluiting in de digitale bus had gezeten. Maar een aantal van die dingen waren waarschijnlijk niet defect.  Daarom leek me een tester handig, tenslotte heb je ook tortesters, ledtesters, buistesters ect.

Hierboven zie je mijn eerste idee. Nog al wat schakelaars. Door een medelid van CO werd er de volgende verbetering voor gesteld: (LET OP PRINCIPE SCHAKELING)

ontwerp van mbbneon van CO

Ik ben hier op door gegaan en heb de 3 standen schakelaar vervangen voor een dipswitch met maar twee standen. De 15 K weerstand hangt permanent aan de plus en ik trek hem tussen buffer en 15K naar massa. Ik heb voor de buffers twee keer een 74LS04 gebruikt. tussen de bovenste led zit nog een 180 ohm weerstand naar plus 5V en tussen de onderste LEd en massa ook. Op de voeding zit een serie diode als protectie tegen ompolen en een 5,6V zener zodat ik hem niet mol als ik de voeding per ongeluk te hoog zet.

Het binnenwerk

In actie

Ik heb er een aantal draadjes aangesoldeerd.  Deze op het eind voorzien van afgeknipte led pootjes en een stukje krimpkous. Nu kan ik ze zo in een breadboard steken. Er zit ook een bnc plug op daarmee kan ik via dat dikkere draadje (teflon coax) als het nodig is een kloksignaal toevoegen (via een 10K weerstand) uit een functie generator.

Je pakt het data sheet erbij. Kijkt wat ingangen en uitgangen zijn. Als je hem inschakelt zie je gelijk welke poorten hoog (rood) en welke laag (groen)  zijn. Als je dan de schakelaar van een ingang laag maakt, dan maak je door de inverter de poort dus hoog.

Stel je test een inverter,  de ingang is laag (groen) bij aanzetten. De uitgang dus hoog (rood) Als je dan de schakelaar van de ingang omzet zie je het het ledje van de uitgang van rood naar groen veranderen. Maar zo kun je ook flip flops, latches, counters ect testen. Door dat ik een breadboard gebruik kan je ook nog een scope of logic probe aansluiten.

Daarna heb ik nog eventjes deze gemaakt. Ook handig want een scope moet je vaak steeds in tijdbasis wisselen om wat te zien. Het schema komt van www.elecpod.com vandaan en is even in een mix van deadbug en wat gefreesde spoortjes in elkaar gezet. Ziet er niet uit maar het werkt goed en is een prima methode. wie wel eens de bouwsels van Bob Pease heeft gezien weet dat het nog veel erger kan.

Bob Pease aan het werk

In circuit logic probe

Logic tester geeft 0/groen of 1/rood aan.

 

 

This entry was posted in Homebrew Projects, measurement projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.