decade en andere weerstands boxen

Om meters te calibreren, maar ook bij het bouwen van schakelingen is het handig om wat verstelbare weerstanden te hebben.

links de allrounder, rechts de mega-Ohm box

De simpelste oplossing is natuurlijk een potmeter met aangesoldeerde draadjes of eventueel in een doosje met schaalverdeling.

Simpele oplossingen

De doos bevat een grote draadgewonden weerstand. Ik heb een hele serie van deze, ex-onderwijs dozen. Allemaal samen voor 10 euro op een beurs. Daarnaast een los potje met banaanstekkers en het kunstof doosje heeft een bnc, handig voor VNA gebruik. Zo heb ik ook een doosje met een varco erin.

Maar voor calibratie heb je meer precisie nodig. Daarom heb ik eren kastje gemaakt met een schakelaar welke 10, 100 Ohm, 1K, 10K, 100K, 1M, 10M en 100M heeft. Daaraan kan ik een 10 slag pot in serie zetten en nog een 22 standen schqakelaar welke steeds een 10K 0,01% weerstand bijschakelt. Zo kan ik ook tussen waarden maken. Ik heb er een tabel bij gemaakt met de precieze waarden bij 20 graden. Dat door te meten met een kelvin meting , op twee meters en door er stroom door te sturen uit een calibrator en de spanningsval te meten. daarvan het gemiddelde en dan zit ik aardig in de buurt van de echte waarden, waarschijnlijk beter dan 0,5 ohm. Dat zijn de kastjes op de eerste foto. Het rechtse kastje bevat een aantal 120MOhm weerstanden.

decade box

De binnenkant

Hierboven een decade box. Hiermee kun je in stapjes van 1 ohm zelf waarden samenstellen. Een 1, 10, 100, 1000, 10000 Ohm per stand reeks. Om de waarden zo precies mogelijk te krijgen gebruik ik vaak volgende constructie. Ook gebruik ik soms combies van verschillende weerstanden met tegengesteld temperatuur coofficient (zie je snel genoeg bij verwarmen) De ideale weerstanden voor dit soort DC-kasten zijn draadgewonden weerstanden. Deze hebben een heel laag tempco, meestal 0,4-5 ppm. Het liefst oude weerstanden. Een weerstand verloopt de eerste jaren meestal wat. Een goede weerstand is ook hermetisch luchtdicht ingepakt. Het weerstandsdraad kan dan niet oxideren of vuil of vochtig worden. want vuil geleidt ook.

Schakelschema principe decade box

precisieweerstanden maken

This entry was posted in Homebrew Projects, measurement projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.