Fluke 731 en 510 transfer standaards

 

Links de 510, rechts de 731A

Binnenkant

Dit zijn twee zogenaamde transfer standaards. Ze zijn portable en origineel zaten er nicad packs in zodat ze makkelijk verplaatst konden worden en toch aan blijven (en dus stabiel).

De accu’s waren dood dus ik heb ze er uit gehaald en middels een 7812 spanningsregelaar de voeding geregeld ipv dmv een enkele zener diode.

Accu packs

De 731A is een DC versie. Hij heeft een speciale zenerdiode/tor combi in een soort oven achtig kastje als spanningsreferentie. Dat is 10V. Daar wordt dan door weerstandsdelers 1V, delta volt , 1.018 en 1.019 van gemaakt. De delta is middels de 3 digit pot op het front te regelen. Dat telt op bij de 1,01x standen. Dat zijn namelijk de standaardcel waarden. Zo kun je hem gelijk zetten met een standaard cel en zo dus een “transfer” van de hoofd-standaard naar een secundaire standaard maken zonder je standaardcellen te veel te belasten. Hij is vrij hoogohmig en je kan er niet direct aan meten. Wel met een hoogohmige meter zoals een ¬†electrometer of moderne benchmeter met bv een 120mOhm Rin.

De 510 is een AC standaard. Hij is 10V en verder niet verstelbaar. Het instelpotje voorop is om ¬†wat uV’s bij te trekken.

Andere kant

Oorspronkelijk zaten ze vast aan weerszijde van de Fluke 845AB maar dat paste niet in mijn lab. Nu staan ze boven de rest op een plank. De netaansluiting in de rail erboven zodat ik ze zo op kan pakken en bv op de werkbank zetten.

Zo zaten ze aan de 845AB. Best mooi, helaas te veel volume

This entry was posted in Calibration gear, Measurement gear. Bookmark the permalink.

Comments are closed.