Onderzoekje van een goedkope gemodificeerde sinus omvormer

Deze omvormer voor een kennis eens bekeken en op de pijnpank gehad. Het is een zogenaamde gemodificeerde sinus omvormer. Nu kun je je afvragen waarom je een sinus zou willen modificeren. Dat doen ze dan ook niet de modificeren een blokgolf. Nu bevat een blokgolf oneven harmonische en tot een erg hoge frequentie. Dat levert voor onze hobby niet echt voordelen op. (of je moet een breedbandige ruisbron zoeken :twisted: ) Daarnaast vind niet ieder aparaat het leuk om 100 keer per seconde aan uit te worden gezet. Spoelen en trafo’s geven mooie inductiespanningen terug en elco’s worden binnen een nanoseconde volgepompt. Maar meestal gaat het goed….er is niemand die aan zijn inverter denkt als zijn ladertje of ander apparaat een maand of wat later defect gaat.

Deze is al een tijdje gebruikt. De kast ziet er uit als een koelblok maar er zit aan de binnenkant niets tegen aan, in de kast kan het dus blijkbaar aardig heet worden, er zit wel een ventilator in. Hij is 200W en heeft diverse beveiligingen. De meting is een stuk beperker geworden als de bedoeling. Dit is bagger. Het grote L vormige stuk aluminium zit niet vast gesoldeerd of geschroeft. Geen idee waarom want er zitten soldeereilandjes voor. Hij wordt dus vrolijk met de auto meewiebelend gedragen door 6 iele halfgeleider pootjes. Zal niet lang heelblijven denk ik.
Het soldeerwerk is ronduit slecht. Er zit ook al een soldeereiland los. Isolatie van de 230V tov het huis wordt bewerkstelligd door een stuk rood karton.

Er komt een zekere spanning uit. Ik heb al eerder zo’n ding aan een scoop gehad en dat was een getrap blokvormig vormig signaal, ik zal die binnenkort eens op de zelfde manier bekijken. Dat was wel een duurder apparaat. Onbelast is de periodetijd 20,26mS ofwel 49,35Hz. Belast met slechts 60W kan mijn teller er niets meer van maken. Hij wappert wat rond de 20mS maar kan niet meer triggeren
50Hz is het dan in ieder geval niet meer. De spanning van 480Vtt zakt in naar 400Vtt. Best fors.

Daarna het ding aan gezet, belast en onbelast. Aan de spectrum analyzer een stukje draad gehangen. Je kijkt daar naar het gebied van 0 tot 200MHz. -10dBm referentie level. In het midden de omroepband. Die signalen zijn -50dBm.

Dit is de inverter belast. Onbelast levert bijna het zelfde beeld op maar dan 10dB minder. De signalen pieken boven de omroep band uit. Nu hangt het spul natuurlijk redelijk dicht bij elkaar. Ik had geen zin de hele accu en inverter in een andere kamer te gaan zetten. Maar er staan ook twee halogeen lampen, halogeenspotjes en een computer aan. Om die signalen te zien moet ik echter het draadje zo ongeveer er tegen aan houden en dan zie ik een op -80dBm wat piekjes en die halogeenspot hoor ik al op de band.

De tweede foto is onbelast maar sterk uitvergroot. Hier zie je de oneven harmonische (lange pieken) en de even harmonische (korte pieken)
Bij belasting schoten de even pieken een stuk verder omhoog.

Kortom, geen goede ontwikkeling voor onze hobby. Ik noem geen merk want ik ben geen erkend keurder en ik kan best fouten in de meetopstelling hebben gemaakt en de gene die voor deze prijsklasse inverters gaat (onder de 80-90 euro) zal het toch worst wezen want daar telt alleen het korte termijn denken en dus de prijs.

Dit is een ander type, een powermaster PM-A0600AH 600W. De meetinfo is niet goed in schaal. Ik had per ongeluk een 1000X probe ipv 100X probe aangeklikt. Alle spanning dus door 10 delen.

Onbelast 256Vrms en 687Vtt 50Hz 69,7% dutycycle

233Vrms 623Vtt 50Hz 67,2% dutycycle en belast met een 25W gloeilampje

 

This entry was posted in Experimental measurements. Bookmark the permalink.

Comments are closed.