HP105B Quartz oscillator

HP105B tijdstandaard

Dit is een 5 MHz tijdbasis op basis van een OCXO, Oven controlled X-tal oscillator. In dit geval ook nog door een extern DC signaal stuurbaar. Deze heeft sinds 1988 niet meer aangestaan. Het is de B versie dus met accu pack. Tenminste dat zat er ooit in.  24V bestaande uit 20 nicad-D cellen.  Goed voor 8 uur noodstroom.

De oven en accu ruimte

Hij heeft een 5 MHz. 1MHz en 100KHz sinusvormig signaal en een 1MHz en 100KHz klok drive signaal. De output is ongeveer 1Vrms in 50 ohm. Stabiliteit < 5×10⁻¹¹/C . Of te wel 0,00025 Hz per graad verandering. FM (Δf/f) is over 10 s gesampled 1×10⁻¹¹  en max RMS fase deviatie 3.1 milliradians.  Bij 100Hz BW is de S/N > 90dBc (op de foto hieronder is de bandbreedte veel groter).  HD beter dan -40dBc. HP is optimistisch want ik meet -61dBc.  NHD beter dan -80dBc, ook die opgave is niet overdreven want tot -90dBc ziet het er best strak uit.Harmonische vervorming 5MHz signaal

Niet harmonische vervorming

Voorop zit een fijnregeling.  Die een 5×10⁻⁸ range heeft in 10¹⁰ delen. Je zet hem op 250 en kunt dan dus per digit 0,0005 Hz bijregelen, dus totaal 0,25Hz. Met de door een gat in  het front  bereikbare grofinstelling kun je nog 5Hz verstemmen.

Op de meter kan je aflezen of de voeding, de oven, de oscillators in orde zijn.

En de verassing, na een dagje langzaam aan uit >20 jaar winterslaap ontwaken hang ik hem aan de counter:

De kwaliteit van een HP oscillator, strak op frequentie na meer dan 20 jaar

Aangezien ik ook een Thunderbold GPS TCXO had welke nog steeds nergens zat ingebouwd heb ik deze in plaats van het accubakje geplaatst. De voeding van de Thunderbold heb ik wel extern gehouden. Die zat al in een kastje met status leds voor de drie spanningen. Ik heb de 100KHz connector afgekoppeld. Deze is wel nog achterop beschikbaar. In plaats daarvan een bnc schotdoorvoer geplaatst en vandaar een kabeltje naar de Thubderbold. Achterop heb ik zo de VCO besturing weggehaald. Deze ligt nu los binnen in dus nog steeds beschikbaar, mocht dat nodig zijn dan zou het signaal toch van de Thunderbold zijn RS232 poort af moeten komen. Ook daar een schotdoorvoer en zo sluit ik de GPS antenne aan.

Nu met ingebouwde GPS-TCXO

Het aangepaste front

 

 

This entry was posted in Calibration gear, Frequency measurement gear, Measurement gear. Bookmark the permalink.

Comments are closed.