Fluke 750A Reference Divider

fluke 750A

Fluke 750A front

Dit is een onderdeel van een calibratie unit. Een zogenaamde reference divider. Eigenlijk een ordinaire spanningsdeler. Ordinair ??, nou eigenlijk niet. Het is wel een weerstandsdeler maar dan een met heel speciale weerstanden, een enorme stabiliteit bedoeld om standaard cellen (zie de guildline elders op mijn site) te vergelijken met een “hoofd”calibrator en met die twee samen kan je dan weer “gewone” calibrators of bv een multimeter calibreren. Rechts heb je een ingang voor de 332 calibrator, links een uitgang voor de te testen calibrator. Beide koppel je in op de weerstandsdeler. Het onderste stuk daarvan is een Kelvin Varley deler en daaraan zit de ingang rechts van het midden. Daar gaat de standaardcel op. De uitgang links van het midden is voor een null-detector, de Fluke 845AB.

De knop bij de ingang heeft standen. bv 10. Dat is 10V. De 332 zet je dan op 10V. Als je dan de schakelaar omzet (en alle schakelaars in het midden op de standaardcel waarde hebt staan) dan draai je aan de 332 calibrator tot de null detector op nul staat. Je calibrator staat dan perfect op 10V. Nu kun koppel je de tweede calibrator op de linker poort aan. ook hier zit een schakelaar.  Zet je die op bv 1V dan komt er precies 1V uit die poort. Als die calibrator 1V is kun je dmv de null detector deze justeren tot deze weer op nul staat en dan geeft hij dus precies 1V. Dmv de knoppen kun je dus een aantal verhoudingen maken. Je kan er ook een multimeter aanhangen en die justeren tot hij 1V aanwijst. De maximale ingangspanning is 1100V, de maximale uitgangspanning ook.

fluke 750

De binnenkant

De naakte waarheid. Het groene blok in het midden is met olie gevuld en daar zitten ook precisie weerstanden in. In elke stap van schakelaars zit ook een verstelbare weerstand en dat is het blok van 8 units boven in. De stikker rechts zegt hoe strak je de olievul dop moet aandraaien en je er af moet blijven zolang het niet lekt.

batterijvak

Hier horen twee 6,7 volt kwik batterijen in welke een overspanningscircuit aansturen. Als je dan bv 1000V op de ingang hebt maar de schakelaar nog op 1V hebt staan schakelt hij de uitgang af zodat je te testen apparaat niet 1000V op zijn ingang krijgt. Deze batterij zal ik wel niet kunnen vinden dus ik heb door de gaten wat draden met een connector naar buiten gevoerd waar ik dan een externe voeding kan aansluiten bij gebruik,

This entry was posted in Calibration gear, Measurement gear. Bookmark the permalink.

Comments are closed.