Fluke 845AB nul detector voltmeter

Fluke 845AB

De losse meter

Deze meters worden gebruikt om vergelijkende metingen te doen. Meestal bij calibraties.

Het is een electro-voltmeter, heel hoogohmig maar 0ok een nul detector. Als de spanning op beide ingangen gelijk is wijst hij nul volt aan. Het meest gevoelige bereik is 1 uV volle schaal.  Er was echter nogal wat aan mis. Er hoort een accu in te zitten, dat is noodzakelijk bij de meest gevoelige bereiken en die was verwijderd. Daar voor in de plaats zat een enorme zener diode. Ik heb de meeste elco’s moeten vervangen, een gebroken keramische condensator en alle schakelaars schoon gemaakt. deze meters zijn heel hoogohmig en heel gevoelig dus er mogen geen sluipstroompjes gaan lopen via vette zoutige vingerafdrukken of stof waar vocht in gaat zitten en zo een geleidende laag vormt.

Het meetdeel werkt met een Photo chopper. Twee neon lampjes flikkkeren op 84Hz en sturen zo twee photo cellen open en dicht welke het DC signaal in mootjes hakken, versterken, filteren en weer demoduleren. Daarna gaat het naar een analoog opgebouwde diff amp en push pull versterker om de meter aan te sturen. Alle torren van germanium.

Hij bleef instabiel tot ik er achter kwam dat die zener zo’n 600 mA stond te trekken terwijl het apparaat nog geen 40mA  bij 12V verbruikt. Nu heb ik er een externe 12V spanning aan hangen en staat de meter met kortgesloten ingang op 1uV volle schaal 0,05uV te wiebelen. heel erg netjes.

Chopper

Dit is de oude versie, waarschijnlijk 1971, met het eerste type chopper. De twee oranje buisjes.  Die knipperen op 84Hz. Als daar iets fout gaat wordt het lastig.  Ooit is er blijkbaar een neon lampje vervangen want er hing een pootje los. Het zit op een rotplaats en er lag wel een mooi bolletje soldeer alleen dat was voor het pootje en niet erover.

Deze hing in een 19″rack met twee  voltage transfer standaards er aan. De 510A en 731A. rechts is de 731A, een DC transfer en links de 510A een AC transfer.  Ze staan hier even boven op een Fluke 8500, 6,5 digit bench meter welke hier tijdelijk staat voor reparatie en calibratie

In 19" rack uitvoering

This entry was posted in Calibration gear, Measurement gear, Multimeters. Bookmark the permalink.

Comments are closed.