Keithley 199 TRMS 5,5 digit benchmeter

Keithley 199 TRMS bench meter

Keithley is een Amerikaanse fabrikant van meetapparatuur. Ze zijn ontstaan na de tweede wereld oorlog en fabriceerde vooral hyper gevoelige apparatuur voor wetenschappelijke toepassingen. Ultra-low-level voltage and current measurement zoals ze het zelf noemen. Veelal electrometers en pico ampere meters. Sinds 2010 is het onderdeel van Tektronix.

Deze meter is 5,5 digit. Hij kan maximaal 399999 weergeven. Het laagste bereik is 300mV, het hoogste is 300V. Er zit een multi poort aansluiting met scan optie in welke alleen niet is aangesloten. Er zit een fout in en aangezien ik de bijpassende connector noch een toepassing er voor heb laat ik dat maar zo. Deze serie is geproduceerd tussen 1989 to 1997.

Hij is in staat om kelvin-weerstandsmeting te doen, is True RMS met een goede crestfactor. TRMS wil niet altijd even veel zeggen. Als de meter alleen met pure sinusvormige signalen overweg kan en deze met een TRMS converter meet mag je het TRMS meter noemen. Echter, wil je er wat aan hebben dan is het belangrijk dat hij bv een blokgolf met een dutycycle van 30% ook nog juist kan meten en het liefst ook nog op een wat hogere frequentie. Zoals bij elke topfabrikant staat dat allemaal uitgebreid in de specs aangegeven.  Verder kan hij AC en DC stroom meten. Ook de AC stroom wordt TRMS gemeten.

Specs

De meter kan naast gewoon mechanisch gecalibreerd, ook softwarematig gecalibreerd worden. De waarden worden dan opgeslagen in het geheugen. Dat doe je door een schakelaar in te duwen door een gaatje in het front. Dan de calibratie op te starten per bereik en soort meting. Meestal moet je dan een calibratie signaal boven in het bereik en een 0.0000 waarde aanbieden. Deze “store” je dan. Verder de in deze klasse gebruikelijke handige snufjes als zero, filtering enz. Hij is ook lekker snel. Er is een uitschakelbare autorange en hij heeft een IEEE488 interface voor remote control.

Met dank aan Rene voor deze mooie meter.

This entry was posted in Measurement gear, Multimeters. Bookmark the permalink.

Comments are closed.