System electronic DV-202

 

System Electronic DV-202

System Electronic DV-202

Van dit merk heb ik ook zijn grote broer gehad. Net als van die is er over dit apparaat niks te vinden. Hij is waarschijnlijk uit 1972 of 1973. ┬áHet is een Duits apparaat en uiterlijk vind ik het in de verte wat op een John Fluke lijken. Er zitten Philips componenten in. Na het goed reinigen van de schakelaars, hersolderen en elco’s vervangen werkt hij weer prima. Om hem te kunnen calibreren moest ik wel weten waarvoor welk instelpotje werkt. Dat doe ik door het maken van twee foto’s. Een van boven en een van onder. Die plak ik dan met the Gimp over elkaar. Een laag maak je transparant en zo kun je de sporen volgen.

PCB onder en bovenkant over elkaar gelegd

Aanklikbaar met legenda

De twee potjes links zijn voor de spanning. De bovenste en onderste moeten een balans instellen. Samen verstel je ze net zo lang totdat de spanning negatief en positief gelijke waarde aangeven. De weerstand stel je met een instelpotje bovenaan in. Dat zorgt voor een spanning over de load die overeenkomt met de weerstand. Boven de drukknoppen zit een rij instelpots voor de DC spanning (en AC ) De juiste zit steeds links van de drukknop. De laatste is voor het hoge AC bereik. Bovenin zit een rij potmeters voor de stroommeting. Deze zijn voor een spanningsvalmeting over de shunts.

De SE201 is waarschijnlijk een signetics custom made IC. De N5741V/7145 is een opamp vergelijkbaar met de 741. en de FEJ271 een binaire counter. De LH0042 een hybride FET opamp en de 7441 een bcd naar decimaal omzetter. De 5709 boven in is een gewone LM709, universele opamp

 

Met dank aan Mans, PA2HGJ voor dit grappige metertje.

This entry was posted in Measurement gear, Multimeters. Bookmark the permalink.

Comments are closed.