Heathkit HD-10 keyer

Deze keyer kreeg ik kado van Jos, PA0AMX. Het is een heathkit HD-10 keyer/morse sounder.

Heathkit HD-10

Deze zijn er waarschijnlijk ongeveer 50.000 gemaakt. Zo’ n 10 jaar vanaf halverwege de jaren 60. Je kan er transceivers mee sleutelen die negatief naar massa schakelen. Buizensets dus. Maar met wat creativiteit mbv reedrelais of opto couplers kan je er ook moderne sets mee aansturen. Hij heeft de optie om de dots en dashes automatisch te doen maar hij kan zich ook als een Vibroplex gedragen. Dus de dashes met de hand en de dots automatisch. Zo heb ik hem staan. Er kunnen ook externe sleutels op worden aangesloten. Er zit een koptelefoon uitgang op. Als je de uitgang van je ontvanger aansluit op de keyer dan hoor je geen sidetoon meer maar kan je je zelf monitoren. Dit voor sets waarbij je een losse ontvanger en losse zender hebt of sets zonder ingebouwde sidetoon.

De aansluitingen zitten achterop:

De achterkant

Hij werkt op 110V. Nu staat er in het manual dat je de snoer kunt doorknippen en er dan een condensator tussen moet zetten voor 230V. Wel daarna aftapen. Moet je nu proberen door de keuring heen te krijgen. Ik had nog een 230v trafotje liggen wat de vereiste 15V gaf en dat zit er nu in.

ombouw naar 230V

Hij is erg lang niet gebruikt en de post heeft er mee gevoetbald dus de paddle was zwaar vervormd en de witte platen afgebroken. Ik heb er zolang een ander plaatje op gemaakt en het mechanisme weer gerepareerd en gesteld.

de herstelde lever

Zo zag de print eruit :

De componenten zijde

De onderkant

Na het schoonmaken van alle transistorvoetjes en het goed zetten van de dot-Space (de schroef zichtbaar in de linker potmeter) verhouding werkt alles weer. Ik heb de timing weerstanden vervangen door 68K ipv de standaard 10K. Nu doet hij 10-20wpm.

Omdat hij alleen negatieve spanning kon sleutelen heb ik er een modificatie aan gemaakt. Hij schakelde de negatieve spanning van de set door een open collector pnp tor naar massa te trekken. Ik hen een draadje van de -15V naar een reedrelais gevoerd en de andere poot van de 2K2 spoel (ivm de maximale stroom door de tor) op de sporen zijde van de printplaat aan de collector gesoldeerd. De oude schakeldraad gaat naar het contact van het relais. De andere naar massa. Nu kan hij alles tot 100V schakelen.

This entry was posted in Other stuff. Bookmark the permalink.

Comments are closed.