QRM killer

QRM killer

Ik heb de schakeling uit  de pdf onderin gemaakt. (ontwerp van Mark Connelly, WA1ION)  Erg eenvoudig en de werking was boven verwachting. Nu heb ik niet echt last van QRM maar hij is dan ook voor een ander bedoeld. Mijn test is op dit moment gebaseerd op het cancelen van zelf geproduceerde QRM. Ik heb daarvoor een halogeenlamp naast de antenne gezet en vastgepakt wat een enorme brom in de ontvanger (murphy 62B LG/MG/KG) opwekt. Zo sterk dat het zelfs Radio Maria (niet zo erg) en Arrow (wel zonde) onhoorbaar maakt. Na wat draaien aan de potmeters en de standenschakelaar lukte het om de halogeen brom bijna 100% weg te draaien.

De antennes: een aperiodisch raam. Een houten kruis waar 20 windingen draad opligt. Totaal 50m installatie draad. De “QRM sniffer” antenne, een vertikaal telescoop sprietje uit een oude radio. Ook met andere combinaties geprobeerd.

Ik had het idee al zitten bedenken maar dan ingewikkelder tot een kennis met bovenstaande link kwam en dat was zo simpel dat ik die even heb gebouwd.

Dus mensen met chronische QRM klachten: doe er je voordeel mee.

Oja, niet geschikt om te zenden natuurlijk. Dan moet je er een antenne relais tussen zetten.

passive_bb_phasing

This entry was posted in Antennas and tuners, Homebrew Projects, Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.