CW decoder

Omdat ik een liefhebber van CW ben maar helaas met een medisch probleem zit waardoor mijn oren niet kunnen filteren is dat voor mij heel moeilijk. Om dat te oefenen moet je veel QSO’ s maken met echt QRM maar het probleem is dat van het kip en het ei. Dat lukt bijna niet. Een PC gekoppeld aan de set als decodering zou kunnen maar dat is in mijn geval nog al een gedoe. Die moet dan ergens staan en de neiging ontstaat dan al snel om gewoon mee te gaan lezen ipv schrijven.  Daarnaast hoor ik niets meer als ik de PC op de koptelefoon ingang zet.

Door een ander artikel op mijn site kwam ik in contact met PA0WV. Deze bleek behalve een hoop van reflecties en tuners ook veel te weten over CW. Hij heeft een apparaatje ontwikkeld wat op de dag van de radio amateur gebruikt wordt om je FIST te bepalen. Hij bood in de echte zendamateur spirit spontaan aan om dat het veranderen in een CW decoder voor aan de set. Ik kreeg een toondecoder IC van hem en daarmee heb ik een interface gemaakt en een audioversterker erbij om de koptelefoon te kunnen gebruiken (of een speaker want het is een 5W versterker)

Ik ging aan de slag met het Interface maar Wim was veel sneller dan ik want ik had het gebouwde decoder deel al binnen voor ik mijn spul afhad.

De eerste stap is een interface wat uit het audiosignaal de 800Hz tonen er uitpikt. Deze toon decoder heeft een PLL die een instelbaar vang en hold gebied heeft. Je moet daarvoor spelen met de waarden uit het datasheet. Een LED knippert bij mij mee met het CW signaal. Dat is een mooie optische hulp en je weet of hij goed locked. De weerstand die de interne VCO instelt is bij mij uitgevoerd als een potmeter op het front en een instelpot op het printje.  De eerste voor de fijnregeling.

Bouw niet klakkeloos het schema na, er staat niet alles op en het is nog niet 100% goed, al wel bruikbaar maar het zal nog verder verbeterd worden. Er zijn bv nog een aantal ontkoppel C’ s en beveiligingen toegevoegd zoals een 1:1 trafo op de ingang en een overspanning input beveiliging met LED. Ook kan ik er een sleutel op aansluiten om hem als FIST meter te gebruiken.

Het principe schema

Dit is het schema van de toon decoder.

De audioversterker is gewoon uit het datasheet overgenomen van een versterker IC. Elke willekeurige audioamp is geschikt. Ik wilde het te mooi doen. Het resultaat is wel erg goed, daar niet van, maar kwam er na het bouwen achter dat de speaker dus tussen de twee IC’ s zweeft. Ik moest dus de uitgangs jack bus van het chassis isoleren.

De digitale electronica van Wim

Deze is op gaatjesprint gemaakt maar het soldeerwerk is echt topklasse. Ik dacht dat ik aardig kon solderen maar dit is vakwerk. Alles met heel strak met oa flinterdun  CU draad gedaan.

De hele boel in een kastje

En het geheel af.

CW decoder in test met de pulsgever erop en sleutel erbij om af te regelen

Er waren nog wat problemen met QRM. Er ontstonden spikes en lockfouten van de PLL waarop de Atmel reageerde. Daarvoor heb ik nog een 2e orde bessel filter toegevoegd en een pulshaper. Het printje hangt nu boven de rechter printplaat. Hieronder zie je scoopbeelden van een speciale testfile: TIMORSE

Hieronder een screenshot. Je ziet op de onderste helft de signaal verhouding. Deze file is (door PA0WV)  synthetisch gemaakt en speel ik herhalend af om mee te testen.

Het signaal van de file TIMORSE.WAV na de 1:1 trafo

Na de 1:1 trafo maar nu op basis van 1s/div.

Hierboven zie je het signaal over een langere tijd. Een perfect schoon ideaal CW signaal zie je hieronder. De gele trace. Hierboven zie je een allesoverheersende ruis.

modulatie voorbeeld, hoge duty cycle

Signaal na de decoder LM456

Dit is het signaal na de toondecoder maar nog voor de filtering. Je ziet dat de pll vaak uit lock valt en ook niet in een keer opbouwt. Na het bessel filter ziet het er een stuk beter uit. Dat is hier voor de duidelijkheid een shot van voor en na over elkaar. Geel is na het filter, smithtrigger en inverters, blauw is ervoor, dus vlak na de toon decoder en voor het filter net als het beeld hierboven.

geel is na filter, blauw is ervoor, na de LM456

Hieronder het filter gevolgd door een smithtrigger met drempelinstelling en daarna om de puls mooi te shapen en bufferen 3 inverters (maar twee getekend)

filter en pulshaper

This entry was posted in Homebrew Projects, Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.