Signaal chopper (bv om meetzender in cw te moduleren)

Ik heb dit gebouwd om een CW signaal te kunnen genereren. Een meetzender geeft wel CW maar dat is een continu toon. Geen 1000Hz gemoduleerder piepjes.  Maar verder kan je het ook als instelbaar pulsgeneratortje gebruiken.

Hij heeft een puls-uitgang die pulsen tot 15V kan geven. Ik heb hier de puls-grote tot 6V beperkt door een zender om de 4066 te beschermen. De duty cycle is regelbaar van 0-100%.

De twee andere connectors zijn de in en uitgang van een 4066 electronisch schakelaartje. Dat kan heel snel signalen tot 5V schakelen. De pulsgenerator schakelt hem in en uit. Er zit een LED op, welke de brandt zolang de puls duurt. Dan heb je optisch ook een controle.  Hij heeft achterop een 4 standen schakelaar. Daarmee bepaal je het bereik.

Schema pulser en chopper

proefopstelling

Ik heb voor de verandering dit eerst maar eens op een breadboard geprobeerd.  Best handig bij schakelingen met IC’ s.

modulatie voorbeeld, hoge duty cycle

Dit is een 1000Hz signaal (de rigol snapt het weer een niet)  wat in stukjes gehakt wordt. De blauwe trace is de output van een andere schakeling (CW decoder met LM567) . De puls uit de generator is net zo breed als de gele blokken. Hieronder een tweede voorbeeld.

Een dutycycle van ongeveer 20%

Het printplaatje gemaakt op de HP plotter

Voor de verandering maar eens een printje gemaakt. Sinds ik dat met de HP penplotter kan is dat wel zo makkelijk.

En hieronder in zijn kastje:

De pulser/chopper in actie

This entry was posted in Homebrew Projects, measurement projects, Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.