S-match variant

Altijd leuk om met tuners te spelen, en vooral er aan te meten dus ik was wat aan het experimenteren met wat componenten en krokodillesnoertjes. Ik ging uit van de klassieke tuned-link coupled tuner. Alleen wilde ik de vaste spoel vervangen door een rolspoel.

Die link coupling bij een rolspoel was mechanisch echter nogal uitdagend. Metaal er tussen en een lage koppelfactor. Dus twee spoeltjes links en rechts als verlenging van de rolspoel met daar de links omheen. Maar dat werd weer heel een mechanisch gedoe en ik wilde hem in de kast van de F-match bouwen met zo min mogelijk draad en toestanden om hem geschikt voor de hogere banden te krijgen.

Dus die twee spoeltjes vervangen door twee ringkern als trafo. Na wat testen en meten eindigde ik met een link en twee “verlengspoeltjes” op een kern. De varco is een differnetieel split stator varco.  Deze deed het veel beter op de hoge banden en tot mijn verbazing ook op de lage banden. De link wordt getuned met een 500pF varco

Bij testen na inbouw kan ik alles afstemmen tot minimaal 25dB return loss maar meestal beter  (dus VSWR nagenoeg 1)

De rolspoel heeft een extra mechanisme gekregen wat per band een LEDjes aanschakelt als de spoel op de uitgemeten positie voor die band staat. Daarna is het hooguit een slagje voor of achteruit.

Het grappigste komt nog. Toen ik na montage de boel ging uittekenen om hier te plaatsen  kwam me het zo bekend voor.  Dit leek verdacht veel op de S-match. Ik heb ooit die  S-match van PA0FRI gemaakt, maar die heb ik toen met twee ringkernen gemaakt in de tijd dat ik nog niet echt snapte hoe zo’n ding werkt. Later er nog eens aan gemeten en wat veranderingen door gevoerd. Dat was een heel fijne tuner maar door de mega grote onderdelen niet geschikt voor alles boven de 80 meter. 40 ging nog met moeite en wat externe onderdelen. Voor 160 meter moets er ook een boel pF bij. Maar het concept was goed, hoog rendement ook. Dus nu heb ik eigenlijk per ongeluk de S-match “her-uitgevonden” (op die splitstator na, en ik zag dat hij de varco in de link nu ook ergens laat zien, dat kon ik me niet herinneren maar dat zegt niks Wink) dus ere wie ere toekomt, Frits dus.

S-match variant

Hij stemt 2×25,5 meter dipool met ongeveer 12m open lijn af van 160 tot 6 meter.

This entry was posted in Antennas and tuners. Bookmark the permalink.

Comments are closed.