Nog een no-power regeneratieve ontvanger

Op deze http://www.ke3ij.com/nopower.htm site vond ik deze ontvanger:

KE3IJ nopower receiver

Het schema van KE3IJ

Het interessante van dit schema is dat diode-nestje rechts onder. De bedoeling is dat door gelijkrichting van het aanwezige radiosignaal en de aanwezige 50Hz brom een elco van een buffertje wordt voorzien met spanning waarop de radio kan draaien.

no-power radio

De ontvanger met mijn test varco eraan

Om daar mee te beginnen. Hij werkt. Heel erg hard is het niet. Met een 2x2K koptelefoon hoor ik heel in de verte wat. Maar op de microfooningang een versterker komt er een heel net geluid uit. Hij is ook behoorlijk selectief. Het is een echt regeneratieve ontvanger. Je koppelt met de potmeter wat van het signaal terug op zo’ n manier dat hij net niet gaat oscilleren. En dat lukt. Hij kan gillen als de beste. Heel bizar aangezien er geen spanning-voorziening is.

audio bij normale afstemming

Maar te veel terugkoppeling en de mexicaanse honden gaan los

Maar mijn stand-by ontvanger, http://www.pa4tim.nl/?p=1378 ook zonder externe voeding, levert een veel harder signaal op. Echter die is minder selectief dan deze ontvanger.

Het signaal op de basis

signaal over de varco

Het signaal over de antenne spoel (3 windingen)

Het vullen van die elco werkt. Dat heb ik gecontrolleerd. Je ziet ook de spanning daarover wat teruglopen als hij gaat oscilleren en ‘s-avonds loopt deze zelfs op tot 4V over de elco. Tijdens het werken zakt het echter net zover als overdag. Ik heb geen grotere elco geprobeerd. Wel een germanium transistor maar daarmee werd het signaal zachter. KE3IJ had ook germanium diodes geprobeerd en dat werkte volgens hem ook minder goed.  Ik heb net als KE3IJ de 470K ook vervangen door een 1Mohm maar met 470K was de werking ook hier beter.

De spanning op de elco, overdag en juist afgestemd

Ik heb ook de ground draad een paar maal om een enkele stroomvoerende draad gewikkeld waar een lamp op was aangesloten via een variac en scheidingstrafo (we blijven veilig werken) De hoogte van de spanning maakte niet veel uit. Hoorbaar was er ook geen verschil maar de spanning over de condensator steeg wel iets.  Ik kon hem tot 1V krijgen bij een werkende ontvanger.

De collectorspanning

De emitter spanning

Met deze kleine ferrietstaaf en 55 windingen zoals op de tekening maar met 3 windingen op de antennespoel werkte hij het beste. Hij hing aan een RF aarde en aan mijn dipool als T-antenne (2×25 meter en 10 meter openlijn)

De tor verstookt een gigantische 58,77nW.  1aA (attoAmpere) is 6,2 electronen/sec. 1nA is 1000pA en 1000000 fA en 1000000000 aA. ( 10-6 × 0.01×10-9 × 1C/1e voor de electronentellers). Er lopen dus 58770 electronen per seconden. 🙂

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.