Audioversterker-experimenteer voeding

Dit is een Audiotrap met tegenkoppeling op basis van een triode/pentode ECL86. De voeding is wat overbemeten en voorzien van twee bussen waar 250V op staat en 2 bussen waar 6,3V gloeispanning op staat. Op advies van Fritjof Sterrenburg heb ik deze gebouwd.

Nu kan ik ontvangers enzo bouwen zonder steeds weer een voeding en eindtrap er in te moeten bouwen. Deze krikt het geluidsnivo van je soundcard, mp3speler of 0V1 met gemak op tot een geluidnivo waarbij je oordopjes nodig hebt.

Bouwen met buizen vereist wat meer mechanisch werk maar is erg leuk en relatief eenvoudig. Zo’n buis biassen is nog redelijk eenvoudig te berekenen. Het spul is ook redelijk hufterproof. Je molt het niet zomaar even door statische electriciteit of iets te warm solderen. Compact wordt het niet maar het leeft wel. Je bouwt iets op een chassis maar dat kan ook gewoon printplaat zijn op pootjes. Dat geheel kun je dan weer in een kast bouwen als je wil. Je hebt wel wat dikkere weerstanden nodig en ben voorzichtig. 250V gelijkspanning bijt veel harder dan wisselspanning en een dreun heb je zo te pakken met die dikke elco’s.

Het schema van fritjoff

Afgebouwde versterker

De onderkant

This entry was posted in Homebrew Projects, Other projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.