HP3490A rack-multimeter

HP3490a

HP3490a bench multimeter

Deze jaren 70, 19″ rack-multimeter  is autorange, meet tot 1000V AC en DC en meet weerstand middels 4 meetpennen. Hij geeft met fraaie matrix led getallen tot 5 cijfers achter de komma de waarde aan. Van binnen is alles extra afgeschermd en op die afscherming staat dat vingerafdrukken de nauwkeurigheid aantasten !! Volgens de calibrator wijkt hij 0,0018V ofwel 1,8mV af. Dat is 0,033%. Best goed na 40 jaar.

Het is een 6 digit meter. Hij heeft een DC spanning meetbereik van 1uV tot 1000.00V. De DC ingangs-impedantie in de bereiken tot 100V is 20 Giga Ohm. Daarboven 10Mohm. Precisie is beter dan 0,01%, tegenwoordig nog steeds een respectabele waarde.

De AC meting is een average meting,  De frequentie moet tussen 20Hz en 250KHz liggen. Het bereik is gelijk aan dat van DC. Precisie is tussen 0,1% en >1%.

Het meest bijzondere is weerstandmeting. Dat gaat door middel van een Kelvin meting. Een Kelvin meting gebruikt 4 draden. Via twee loopt er een meetstroom door de weerstand en via de twee andere wordt de spanning val gemeten wat een maat voor weerstand is.  Dit is de meest precieze manier van meten.

Kelvin meetset van Agilent

Specificaties
This entry was posted in Multimeters. Bookmark the permalink.

Comments are closed.