Braille AVO8 voor visueel gehandicapten

Deze 3 kilo zware AVO 8 MKIII uit 1968 is door AVO voorzien van een heel ingenieus systeem om in braille de meterschaal te kunnen aflezen. Als je de metalen aanwijzer naar rechts schuift gaat er een drukplaat inwendig omlaag welke de meter blokkeerd. Dan schuif je door tot je wat weerstand voelt en leest de waarde af op de braille schaal. Het extra “deksel” is bevestigd op de plaats waar normaal de 2500V bussen zitten.

Een MK III is van binnen anders dan een MK II. Er zitten gewone weerstanden in ipv weerstandsdraad op een soort klosjes en het weerstand-meetbereik is met zekeringen beveiligd.  Er zitten ook germanium diodes in ipv koper oxide gelijkrichters voor het AC bereik. De III is in 1964 op de markt gebracht en gemaakt tot in 1968. Het jaartal staat altijd verwerkt in het serienummer. Het zijn de laatste 2 cijfers. (het cijfer daarvoor is de maand) Bij deze is dat met de hand op de wijzerschaal geschreven ipv gedrukt.

AVO8 Braille

De meter in zijn koffer

Je ziet de plexieglazen plaat om de knoppen. er zitten metalen braille tekens in verwerkt. De plaat zit een stukje boven de originele.

Braille AVO 8

De meter in al zijn glorie.

Hier krijg je een goed idee van de constructie.

Detail opname

Detail van het aanwijs systeem.

avo 8 braille insite

De binnenkant van deze MKIII braille

Het batterij vak. Hier zie je de zekeringen en andere batterijhouder

De achterkant met gebruiksaanwijzing.

De gebruiksaanwijzing is trouwens gewoon standaard.

Schema MK III

Schema MKIII

Source: http://www.richardsradios.co.uk/avo8.html

Advertentie uit 1955 over de braille meter

This entry was posted in Measurement gear, Multimeters. Bookmark the permalink.

Comments are closed.